Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Pling! Pling! Pling! Så här tystar du mobilen

Huvudbild för helheten digiträning.
Huvudbild för helheten digiträning. Bild: Yle/Charlotte Lindroos Digitreenit,digiträning

Det plingar till i fickan. Skärmen tänds och det vibrerar på nattduksbordet. Ibland vill man bara be smarttelefonen hålla truten – och det kan man via mobilens inställningar.

Smarttelefonens applikationer är tillverkade så att du får en avisering varje gång när något händer i appen. När du får ett e-post – pling! När någon gillar din bild på Instagram – pling! När någon skickar ett meddelande åt dig på Facebook – pling!

Du kan lätt slå av eller åtminstone reglera de ljudliga aviseringarna och popupnotiserna som fyller din låsta skärm.

Så här får du bort aviseringsljuden och popupnotiserna på en Androidtelefon

Androidoperativsystem används av bland annat Samsung, Nexus och Huawei telefoner. Namnet på de olika inställningarna kan variera beroende på vilken version av operativsystemet Android du har.

Dessa instruktioner är gjorda på en Samsung A5 telefon

Ljuden

Det snabbaste sättet att tysta en Androidtelefon är att dra eller svajpa ner menyn från övre hörnet av skärmen och slå av ljudet genom att trycka på ljudikonen. Du kan också sänka ljudnivån genom att trycka på volymknapparna + och – vid sidan av telefonen.

Om du inte vill ha telefonen på ljudlös hela tiden kan du justera ljuden för ringtonen, media, notiser och system via inställningar.

Ljud och aviseringar -> Aviseringar

Skärmdump från en Samsung A5 telefon på ljudinställningar.
Genom att justera ljudnivån på media kan du påverka ljudet på musik, videor och spel Skärmdump från en Samsung A5 telefon på ljudinställningar. Bild: Anu Heikkinen/Yle Digitreenit,Mobiltelefoner och -apparater,Skärmdump,samsung

Aviseringar

Under aviseringar hittar du Stör ej-funktionen. Stör ej stänger av ljudet på inkommande samtal och aviseringar. Du kan också schemalägga vissa tider då du vill att telefonen är tyst eller så kan du också välja att tysta inkommande samtal från alla andra kontakter förutom familjemedlemmar.

OBS! Stör ej tystar inte alarm som du ställt in skilt för sig.

Inställningar -> Ljud och aviseringar/notiser -> Notiser -> Stör ej

Skärmdump från en Samsung A5 telefon på meddelande-inställningar.
När du har färre popup-fönster kan du själv välja när du kollar dina meddelanden. Skärmdump från en Samsung A5 telefon på meddelande-inställningar. Digitreenit,smarttelefoner,samsung

En del kan också störa sig på till exempel Facebooks popupnotiser som lätt fyller upp hela din låsta skärm. Du kan ta bort meddelandena så här:

Notiser/Aviseringar på låst skärm -> Visa inte notiser
Eller på nyare Samsung A5-modeller -> Välj de appar du vill att ska skicka popupnotiser

Du kan också justera notisinställningarna för varje app skilt för sig:

Ljud och aviseringar -> Programaviseringar-> Välj App
I nyare modeller ska du gå via aviseringar för att hitta avancerade aviseringsinställningar.

I applikationsvyn kan du också välja vilka notiser du vill prioritera. Då syns notiserna även om telefonen skulle vara i Stör ej-läget.

Blir du irriterad av den runda sifferbollen i hörnet av Facebookikonen? För att ändra på det här behöver du en dator, det går nämligen inte att ändra i telefonens inställningar.

Gör så här:

Notiser (globikonen i övre menyn) -> Inställningar -> Aviseringar -> Redigera t.ex. födelsedagar, grupper eller livevideo.

För varje grupp och sak åt gången kan du välja hur mycket väsen de ska föra i form av aviseringar.

På en iPhone kan du lägga en egen rington för varje app

Det snabbaste sättet för att få tyst på en iPhone är att trycka på ljud knappen. Den finns vid telefonens vänstra sida.

iPhone har också Stör ej-funktionen som fungerar på samma sätt som på en Anroidtelefon, dvs den tystar ner alla inkommande samtal och aviseringar.

Du kan slå på Stör ej-läget via inställningarna eller genom att svajpa uppåt från skärmens nedre del och trycka på Stör ej-ikonen (en måne) i menyn. Liksom på en Androidtelefon kan du också ställa in Stör ej-läget med undantag för vissa personer eller vissa tider.

Inställningar -> Stör ej

OBS! Ett alarm du ställt in skilt fungerar även om du har slagit på Stör ej-läget.

Inställningar vyn i en iPhone.
Inställningar vyn i en iPhone. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström iPhone,Mobiltelefoner och -apparater

Aviseringar

För att på en iPhone reglera de ljud och de meddelanden som applikationer skickar ska du göra så här:

Inställningar -> Notiser -> Välj app -> Tillåt aviseringar -> dra till vänstra hörnet

En iPhones notisinställningar.
Dra till vänster för att stänga av notiserna eller finjustera inställningarna. En iPhones notisinställningar. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström iPhone,Mobiltelefoner och -apparater

Du kan också finjustera för varje applikation hur mycket du vill höra av vad som pågår i just den appen.

-> Visa i notiscenter
-> Ljud
-> Bild vid ikonen
-> Visa på låst skärm

Ljud

Via iPhones ljudmeny kan du lägga applikationer på ljudlös (bland annat Facebook och e-post) eller välja att lägga en egen signal för en app.

Inställningar -> Ljud

Ljudinställningar på en iPhone.
Ljudinställningar på en iPhone. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Mobiltelefoner och -apparater,ljudåtergivning

TIPS: Så här tystar du telefonen snabbt

Både på en Androidtelefonen och en iPhone kan du snabbt tysta mobilen genom att en gång trycka på volymknappen. Den här funktionen kan du behöva om du glömt att lägga telefonen på ljudlös under ett möte och får ett samtal men vill inte slå luren i örat på ringaren.

Nu är det bara att gå ut och njuta av tystnaden eller fågelsången!

 • Liukkonen stark i semifinalen – klar för final

  21,71 gav en andra plats i semifinalen.

  Ari-Pekka Liukkonen gjorde en riktigt bra insats i semifinalen på 50 meter frisim i VM i Budapest. Liukkonen simmade på 21,71 och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Väder och vind styr båtgästernas färd

  Säsongen har kommit igång i gästhamnen i Borgå.

  Gästhamnen vid östra åstranden i Borgå är stort sett full efter en långsam start på säsongen. De seglare som hittar till Borgå har ofta kopplingar till staden sedan tidigare. Men oftast är det väder och vind som avgör vart det bär.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix