Hoppa till huvudinnehåll

EU satte mårdhunden på listan över invasiva främmande arter

Mårdhund.
Mårdhunden har spridit sig kraftigt i Finlands natur. Mårdhund. Bild: Julian Stratenschulte / EPA / All Over Press mårdhund

Mårdhundens spridning i våtmarker och områden kring fågelrika vatten ska stoppas. EU:s förteckning över invasiva främmande arter har uppdaterats med tolv nya arter.

Mårdhunden har tagits med i EU:s förteckning över invasiva främmande arter. De begränsningar som gäller mårdhunden träder i kraft först våren 2019, efter en övergångsperiod.

Finland har förhandlat fram en kompromiss med EU-kommissionen, som ska göra det möjligt att fortsätta föda upp mårdhundar också efter att begränsningarna trätt i kraft. Ett system med tillstånd för uppfödning av mårdhund ska utarbetas före våren 2019.

Jättebalsamin växer vid Hardombäcken.
Jättebalsaminen har också satts på den nya EU-listan över invasiva främmande arter. Jättebalsamin växer vid Hardombäcken. Bild: Yle / Hanna Othman Jättebalsamin,hardombäcken

EU:s medlemsländer godkände den 20 juni 2017 tolv nya arter som ska tas upp i förteckningen över invasiva främmande arter.

Med invasiva främmande arter menas växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.

Av de växtarter som nu upptagits på EU-listan över invasiva främmande arter är jättelokan och jättebalsaminen vanliga i Finland.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur