Hoppa till huvudinnehåll

Flygbolag tvingade rullstolsburen att kravla upp för trapporna till planet

Symbol. Montage.
Symbol. Montage. Bild: Yle rörelseförhindrad

Det japanska lågprisflygbolaget Vanilla Air har skapat rubriker efter att kabinpersonalen tvingade en man i rullstol att hasa sig upp för trapporna för egen maskin.

Händelsen inträffade den 5 juni på ett plan från ön Amami till Osaka.

Japanen Hideto Kijima, som är förlamad efter en rugbyolycka år 1990, fick budet att han endast får åka med om han själv kravlar sig upp för trappan med hjälp av armarna.

Flygplanet saknade ramp för rullstolar och kabinpersonalen sade att flygbolaget av säkerhetsskäl inte kan tillåta att andra passagerare eller personal hjälper att bära ombord Kijima.

Har alltid fått hjälp tidigare

Kijima säger till tidningen Japan Times att han har besökt över 200 flygplatser i 158 länder och alltid fått hjälp av andra att ta sig ombord om planet saknat hjälpmedel.

Han tyckte också att det var konstigt att kabinpersonalen inte verkade anse att det var något fel med reglerna.

- Det kändes som om de inte ville ha mig ombord, säger Kijima.

Kijima, som är talesperson för en japansk förening som arbetar för tillgänglighet inom turismbranschen, säger att han hoppas att fallet kan förhindra att andra råkar ut för samma sak.

Flygbolaget säger till Japan Times att man av säkerhetsskäl behöver fem dagars varsel för att kunna hjälpa en rullstolsburen ombord utan ramp.

Bolaget har bett om ursäkt och sagt att man har löst problemet på Amami.