Hoppa till huvudinnehåll

Företagarna i Sjundeå piffar upp centrum

Kaisa Randström och Pauliina Sjöholm på talko i Sjundeå.
Kaisa Randström och Pauliina Sjöholm representerar Sjundeå Företagare. De var på plats framför kommunhuset och planterade ett 70-tal blommor i bläckplåtskrukor. Kaisa Randström och Pauliina Sjöholm på talko i Sjundeå. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Sjundeå,blommor,talko

Det blev ingen Sjundeå allé, men nog blommor, bänkar och röjning. På onsdag och torsdag (29.6) fick centrum ett ansiktslyft då Sjundeå ordnade talko för invånarna.

Sjundeå Företagare och Sjundeå kommun hade arrangerat en idétävling tidigare på våren om vad man kunde göra för att öka trivseln i kommunens centrum. Det kom in cirka tio förslag via idétävlingen.

Sjundeåborna hade talko för att piffa upp centrum.
Det vinnande förslaget förverkligades genom ett gemensamt bytalko. Sjundeåborna hade talko för att piffa upp centrum. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Sjundeå,talko,blommor

Det vinnande bidraget kom från Leena Kankaanpää, som föreslog att man skulle göra en så kallad ”Sjundeå allé” genom att plantera träd längs med Sjundeåvägen från biblioteket ända fram till Fanjunkars. Tyvärr satte asfaltmängden stopp för idén. Istället fick det bli blommor.

Sjundeåborna hade talko för att piffa upp centrum.
Barnen var väl representerade på blomplanteringstalkot. Sjundeåborna hade talko för att piffa upp centrum. Bild: Privat Västnyland,Sjundeå,talko,Sommarblommor

Ett förslag som kommunen lade bakom örat var att göra om lekparken framför kommunhuset till ett barnparadis i form av en temalekpark för alla byns barn. Man funderar vidare på vad som kan göras inom säkerhetsförordningarnas gränser.

Blomster, skyltar och sittplatser

Många föreslog också att man skulle förbättra skyltningen både i centrum och vid riksvägens avtag till Sjundeå.

Inom den här veckan ska det komma en evenemangskalender utanför sparbankshuset, det vill säga en allmän anslagstavla där man kan annonsera om vad som händer i bygden.

Parken bredvid järnvägsstationen får bänkar och bord som man kan sitta vid. Det var en aktiv bybo som hade ordnat lov av Trafikverket.

Traktor röjer ner gräset vid åstranden i Sjundeå
Man röjde ner det vildvuxna området bredvid åstranden. Här ska det bli en park med allehanda rekreationsmöjligheter. Traktor röjer ner gräset vid åstranden i Sjundeå Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Sjundeå,traktorer,talko,Åparken,åstrand

Den vackra stranden vid ån får även ett ansiktslyft. Man röjde ner det långa gräset och placerade också ut en bord och bänk-grupp. Man hoppas även på att få tillstånd för ett grillskydd.

Åparken är ett gräsbevuxet område som finns bakom Varubodens gamla järnaffär och gränsar till Sjundeå å.

Åparken i Sjundeå får sig ett lyft då byborna har talko.
En idé var att låta bland annat skolbarn plantera blombänkar, grönsaker och äppelträd vid åstrandens park. Åparken i Sjundeå får sig ett lyft då byborna har talko. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Sjundeå,Åparken,åstrand

Pauliina Sjöholm, som är grafisk designer och styrelsemedlem i Sjundeå Företagare, är initiativtagare för projektet. Hon hoppas själv att kommunen i första hand skulle ta kontakt med lokala företag när den skickar ut anbudsförfrågningar för olika projekt.

Hon tror att det inte krävs några stora summor för att höja kommunens image.

Sjundeåborna hade talko för att piffa upp centrum.
Blommor planterades och det placerade ut bänkar och bord framför sparbankshuset i Sjundeå. Sjundeåborna hade talko för att piffa upp centrum. Bild: Privat Västnyland,Sjundeå,talko

- Idén bakom det hela har varit den att istället för att folk ska skriva av sig på sociala medier om att det ser fult ut och att det skräpas ner, så har man nu möjlighet att själv göra någonting aktivt för att pigga upp Sjundeå centrum, säger Patrik Flygar som är viceordförande för Sjundeå Företagare.

Mera liv och rörelse

Sjundeåborna önskar sig flera aktiviteter och evenemang där byborna kan träffas. Centrum brukar vara ganska stillsamt i dagens läge, även på sommaren.

En ny färgklick på kartan är det nyöppnade sommarcaféet i Fanjunkars, som drivs av det unga syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita.

Syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita har öppnat café Fanjunkars.
Det nyöppnade Café Fanjunkars ligger i centrum av Sjundeå. Syskonparet Emilia och Katariina Kajasviita har öppnat café Fanjunkars. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Fanjunkars torp,Sjundeå,Cafe

Läs också