Hoppa till huvudinnehåll

Honga är glad över att politiken inte körde över grundlagen

göran honga
Göran Honga. göran honga Bild: Yle/Henrik Leppälä vasa sjukvårdsdistrikt,Direktör

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Göran Honga är nöjd över grundlagsutskottets utlåtande. Han anser att de tog fasta på samma saker som grundlagsexperter har påpekat redan under beredningsarbetet av lagen.

- Jag är lättad över att utskottet bevisade att de kan sitt jobb och att politiken inte körde över grundlagen, säger Honga till Yle Pohjanmaa

Enligt grundlagsutskottet var tvångsbolagiseringen av de offentliga vårdtjänsterna speciellt i strid med grundlagen. Honga tycker att det är konstigt att landskapen skulle ha skyldighet att se över att vårdtjänsterna fungerar, men att man inte skulle ha rätt till att producera tjänster utan att bolagisera dem.

Trots att det finns brister i den reform som regeringen har presenterat tror inte Honga att den begravs.

- För mig betyder utskottets ställningstagande att vi kan få mer valfrihet, öppna marknaden ansvarsfullt och få tjänster åt människor som de inte behöver oroa sig över. Nog blir det ett helt bra system av det här, säger Honga.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten