Hoppa till huvudinnehåll

Kissnödiga taxikunder ställer till det i Hangö - stolpen måste flytta

En taxistolpe utanför ett hus vid Nycandergatan i Hangö.
Arkivbilden är inte kopplad till Nycandergatan i Hangö. En taxistolpe utanför ett hus vid Nycandergatan i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle nycandergatan hangö

Ett husbolag på Nycandergatan i centrala Hangö har stora problem med kiss.

Husbolaget har därför skickat in en ansökan till tekniska nämnden.

"I korsningsområdet mellan Nycandergatan och Boulevarden har funnits en traditionell nattetid fungerande taxihållplats där man lätt kunnat få taxiskjuts efter att krogarna stängt på natten", står det i tekniska nämndens beredning av kissärendet.

Taxistolpen finns på trottoaren intill huset. Det har lett till att många kissnödiga taxikunder kissat i stora mängder på ett av husen på gården och huset har därför upprepade gånger fått fuktskador.

Taxibil
Taxibil Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen taxibilar,Taxi & taxiverksamhet,Taxi,taxichaufförer,taxiskylt

Det skadade huset anses dessutom vara ett av Hangös äldsta hus med anor från 1700-talet.

Ett företag har granskat fuktproblemen och har då kunnat utesluta att de skulle ha uppstått av vinter, regn eller "annan mänsklig verksamhet".

Stockstommen förstörd

Husets ena sida är placerat mot trottoaren. Men husbolaget har också byggt ett stadigt staket runt gården för att försöka styra bort de kunder som förvillar sig in på gården för att kissa.

Det har gjort att taxikunderna inte lika ofta rör sig på gården. Kissproblemet är ändå inte helt löst, anser bolaget.

Kissfukten har tidvis trängt så långt in som till stockstommen. Den har blivit så våt att husbolaget har varit tvunget att renovera och reparera både stockar och ytterbräder.

"Lukten har dessvärre varit svårare att definiera och desinficera", skriver bolaget i den ansökan där det anhåller om att få taxistolpen flyttad.

En lösning är nära

Husbolaget har svårt att se att det skulle ske en förändring i taxikundernas beteende så att livet skulle bli lättare för de som bor på gården.

"Livet vid taxistolpen lär fortgå", skriver bolaget.

Bolaget ansökte om att få taxistolpen flyttad en bit ifrån sitt hus. Tekniska nämnden behandlade frågan på sitt senaste möte och går nu med att flytta stolpen och parkeringsplatserna i omedelbar närhet av torget.

Var kisset möjligen strittar i framtiden framgår inte ur nämndens beredning.

Men många krogkunder hinner fortfarande lätta på trycket på fel ställe eftersom stolpen ännu inte kan flyttas. Ärendet ska nämligen ännu behandlas av stadsstyrelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland