Hoppa till huvudinnehåll

Lassas på väg tillbaka – går landslagsdrömmarna i kras då ambitionerna är höga också på andra håll?

Fredrik Lassas.
Fredrik Lassas kontrakt med HIFK täcker den pågående säsongen. Fredrik Lassas. Bild: All Over Press Fredrik Lassas,HIFK Fotboll

HIFK:s Fredrik Lassas har missat en stor del av säsongen och det slutliga genombrottet till ligaeliten låter fortfarande vänta på sig. Då Lassas dessutom satsar hårt på sina studier ställer man frågan: vad vill den begåvade 20-åringen göra i framtiden?

Lassas återvände till lagträningarna förra veckan och så småningom blir det aktuellt att börja spela på allvar igen. Den här säsongen har det bara blivit två matcher för mittfältaren som har rehabiliterat sitt knä under de senaste två månaderna.

– Jag hade ledbanden av och så kom det fram att jag också har främre korsbandet av. Men det har vi inte gjort någonting åt utan jag har bara väntat ut skadan och vänta på att det blir bättre av sig själv.

– Nu börjar jag närma mig comeback, om inte i nästa match (RoPS 8.7) så åtminstone i matchen efter det (KuPS 17.7) torde jag vara tillbaka på planen och hjälpa laget.

HIFK:s säsong har inte varit någon dans på rosor då laget bara har vunnit två av sina 15 matcher. För tillfället ligger laget på näst sista plats i serietabellen och luckan till RoPS som har spelat en match mindre är dessutom redan uppe i sex poäng.

Hur har det varit att sitta på läktaren och se på då det egna laget har det svårt?

– Visst är det tungt att inte kunna delta. Man vill ju hjälpa laget och särskilt då vår tunna trupp har haft ganska mycket skadeproblem och det har varit kämpigt så vill man ju tillbaka och hjälpa laget. Men samtidigt tycker jag att vi har spelat helt okej trots att resultaten har gått emot oss. Jag tror att vi vänder det här snart.

Mika Värynen, Mikael Forssell och Esa Terävä.
Mika Väyrynens, Mikael Forssells och Esa Teräväs HIFK har gjort bara tolv mål den här säsongen. Mika Värynen, Mikael Forssell och Esa Terävä. Bild: Matti Raivio / All Over Press Fotbollsligan,HIFK Fotboll,Mikael Forssell,Mika Väyrynen,Esa Terävä

Hur viktigt är det för laget att du ska kunna spela igen?

– Såklart hoppas jag att min insats kan hjälpa laget att vända trenden. Jag vill alltid vara en av de tongivande spelarna som bidrar och producerar framåt. Förra matchen jag spelade i var mot SJK, det gick bra och vi spelade bra fotboll. Jag hoppas jag kan fortsätta där jag blev så att laget också kan börja ta poäng med min hjälp.

Syns det i laget att resultaten har varit svaga?

– Vi har alltid haft en bra sammanhållning i laget men såklart märks det. Det är press utifrån och press inom laget att prestera. Också för lagledningens del finns det en viss press att börja plocka poäng och klättra i tabellen. I alla fall jag tycker att vi har ett så pass bra lag att vi inte borde ligga på kvalplatsen som vi gör nu.

HIFK-fansen har sjungit tidigare tränaren Jani Honkavaaras namn då bollen inte har rullat på önskat vis. Har nuvarande tränaren Antti Muurinen ändå orkat hålla upp humöret?

– Antti är alltid på gott humör. Han har tränat flera lag och säkert blivit utsjungen flera gånger så jag tror inte att han funderar på det. Såklart det är synd att fansen vänder sig mot tränaren. Jag tycker att man borde stå bakom det egna laget och lagledningen in i det sista. Men såklart jag förstår fansens frustration när den här nivån som vi har visat upp inte är den som vi borde ligga på.

Antti Muurinen.
Antti Muurinen orkar fortfarande le. Antti Muurinen. Bild: Matti Raivio / All Over Press fotboll,Fotbollsligan,HIFK Fotboll,Antti Muurinen

Vad har HIFK nu för målsättningar gällande återstoden av säsongen?

– Vi måste ta match för match och klättra i tabellen. Det börjar bli lite gap till nästa lag i tabellen och det måste vi ta in och då gäller det att börja vinna matcher. Men vi kan inte börja tänka på vilken plats vi vill ligga på utan snarare börja vinna matcher hålla den höga nivå som vi kan hålla.

Studier i både juridik och ekonomi

Vid sidan av ligafotbollen har Lassas också studerat juridik. Nu har han dessutom kommit in på Hanken där han ska inleda studierna efter sommaren.

Att bolla med två olika utbildningar samtidigt som Lassas siktar på ett slutligt genombrott till den finländska fotbollseliten låter som en otroligt ambitiös satsning.

– Visst är det mycket arbete med att hinna med både studier och fotboll. Jag har alltid varit sådan som behöver lite av båda för att hålla balans i det egna huvudet och få vila från någondera. Jag studerade aktivt förra året och det fungerade hur bra som helst. Nu ser jag mycket fram emot att på hösten börja studera också på Hanken och kombinera de studierna med juridiken och fotbollen. Det blir en intressant höst.

Vet du redan hur du vill att framtiden ska se ut?

– Egentligen inte. Jag fokuserar mest alltid på nuet och tänker på hur mycket jag kan göra just nu, jag tycker om att hålla mig sysselsatt. Jag har inte tänkt på hur snabbt studierna ska gå och var jag ska spela om fem år. Jag vill göra det arbete jag gör bra för stunden och sedan se vart det leder och med hurdan takt det går framåt. Jag tar det ganska lugnt på den fronten.

Vad är viktigast i ditt liv just nu?

– Det är en svår fråga. Fotbollen är fortfarande vad jag brinner för och satsar fullt på men samtidigt tycker jag att det är otroligt roligt och intressant att studera, så det är nog också en viktig sak. Samtidigt värdesätter jag högt familjeliv och socialt liv, det är förstås en salig blandning men tillsvidare har det fungerat och jag ser ingen orsak till att det inte skulle fungera också i fortsättningen.

Det sägs att för att kunna nå toppen, speciellt i idrott, så måste man satsa hundraprocentigt på vad man gör. Du verkar ändå inte tycka att du gör några kompromisser?

– Det är hemskt individuellt på den fronten. Jag har testat på att spela enbart fotboll och jag har testat på att spela fotboll och gå i skola samtidigt och för mig fungerade det mycket bättre att ha skolgången där. Träningen tar ändå bara max fyra timmar i dygnet så det blir ganska många timmar kvar att göra något annat vettigt. Om alternativet är att springa på stan och göra sådana saker, eller att sitta hemma och läsa så är det bättre för kroppen att sitta hemma och läsa. Så jag ser ingen orsak till att de inte skulle gå bra ihop och det finns många exempel på fotbollsspelare som har studerat på hög nivå och ändå är av ypperlig världsklass.

Simon Skrabb, Fredrik Lassas, Sauli Väisänen, U21-landslaget i fotboll, hösten 2015.
Lassas har hört till nyckelspelarna i U21-landslaget tillsammans med Simon Skrabb och Sauli Väisänen. Simon Skrabb, Fredrik Lassas, Sauli Väisänen, U21-landslaget i fotboll, hösten 2015. Bild: All Over Press Finlands U21-herrlandslag i fotboll,Simon Skrabb,Sauli Väisänen,fredrik lassas


Hur stora ambitioner har du som fotbollsspelare?

– För mig har A-landslaget alltid varit det kanske största målet av alla. För att nå dit så krävs det att man spelar utomlands i någon toppliga. Så det är fortfarande målet, landslaget är fortfarande det jag drömmer om.

Känns det realistiskt?

– Bara jag kommer i skick och får träna och utvecklas så kan jag ta stora steg framåt. Men jag funderar inte så mycket på vad som är realistiskt utan jag brukar ha ganska höga mål och sedan ser jag var jag landar.