Hoppa till huvudinnehåll

Livligt på Gamla Stortorget då Medeltidsmarknaden drog igång – 43 000 under första dagen

Mycket folk på medeltidsmarknad.
Medeltidsmarknaden samlade en stor skara människor till Gamla Stortorget. Mycket folk på medeltidsmarknad. Bild: Yle/Fredrik Häggman gamla stortorget i åbo

Den 21:a upplagan av Medeltidsmarknaden på Gamla Stortorget i Åbo började på torsdagen.

Det var livligt på torget då ett stort antal besökare trängdes med försäljare, skådespelare och hantverkare i medeltida klädsel. Rohan Tallit från Västanfjärd var på plats med tornerspelsuppvisning på andra sidan Nylandsgatan.

Enligt arrangörsföreningen Turun Suurtorin Keskiaika besöktes marknaden av 43 000 personer under den första dagen.

Marknaden håller på 29.6−2.7, to‒fre kl. 12‒20 och lö‒sö kl. 12‒18,
och är Finlands största medeltids- och forntidsevenemang. Det ordnas också evenemang med medeltidstema på andra håll i Åbo under helgen. Mer om dem kan man läsa här.

På söndag arrangerar också Åbo slott medeltidsdag. Temat för den dagen är år 1530, och då kan bland annat barnen testa sina tornerspelsfärdigheter. Här kan man läsa om den dagens program.

Över hundra frivilliga

För att marknaden ska bli verklighet krävs många frivilliga. En av dem är Bettina Westerholm, som är med för femte gången.

- Jag började med att vara med och planera marknaden som praktikant, och sen har jag fortsatt som frivillig i flera år, berättar Westerholm.

I år är hon lekledare för barn. Barnen får bland annat testa på medeltida kubb och karuseller. Till helgen kommer också en sagoberättare att vara på plats.

- Stämningen och gemenskapen i frivilligarbetargruppen är alltid bra. Det är nog det mest givande med uppgiften, anser Westerholm.

Bettina Westerholm.
Bettina Westerholm. Bettina Westerholm. Bild: Yle/Fredrik Häggman bettina westerholm