Hoppa till huvudinnehåll

Ny friidrottsskandal? FBI granskar utdelning av VM 2021

Den amerikanska friidrottens centralort Eugene var ensamma på målrakan när IAAF utsåg arrangörsort för VM 2021.
Den amerikanska friidrottens centralort Eugene var ensam på målrakan när IAAF utsåg arrangörsort för VM 2021. Den amerikanska friidrottens centralort Eugene var ensamma på målrakan när IAAF utsåg arrangörsort för VM 2021. friidrott

Innan resten ens fick chansen att söka friidrotts-VM 2021 hade Eugene i Oregon fått mästerskapet. Nu granskas beslutet av både den amerikanska federala polisen FBI och amerikanska skattemyndigheten IRS.

Detta enligt uppgifter till BBC.

Eugene tilldelades 2015 arrangemangen av friidrottsmästerskapet 2021 utan en sedvanlig budgivningsprocess.

Sedan dess har dock franska myndigheter dragit i gång en omfattande utredning om korruptionsanklagelser mot bland andra den före detta ordföranden för internationella friidrottsförbundet Lamine Diack, som stod i centrum för beslutet.

Enligt BBC granskas frågan nu även av amerikanska myndigheter, som ska utreda om några oegentligheter skedde i samband med att Eugene tilldelades VM.

Text: FNB-TT