Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Vi informerade om mordet i Ekenäs på ett bra sätt

Mats Sjöholm är kriminalkommissarie i Raseborg.
Kriminalkommissarie Mats Sjöholm från Raseborgspolisen säger att polisen informerade så bra som möjligt om mordet i Ekenäs. Mats Sjöholm är kriminalkommissarie i Raseborg. Bild: Marica Hildén / Yle raseborg

Polisen är nöjd med hur de informerade allmänheten om händelserna i samband med att en kvinna mördades i Ekenäs i förra veckan. Kriminalkommissarie Mats Sjöholm säger att polisen inte skulle ha gjort på något annat sätt om det hände på nytt.

På kvällen tisdagen den 20 juni ryckte polisen ut till en lägenhet i Ekenäs "på basis av vissa omständigheter" - polisen vill med andra ord inte kommentera omständigheterna. Det visade sig att en kvinna mist livet och att gärningsmannen hade flytt från platsen.

Det här fick allmänheten veta något om först följande dag, onsdagen den 21 juni.

Tragedin har berört många och behovet av information har varit stort. Många har bland annat undrat varför det tog ett halvt dygn efter mordet innan polisen informerade om att mannen var beväpnad och farlig.

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen säger att polisen analyserat det som hänt under veckan som gått.

- Vi har funderat på om vi kunde ha gjort på något annat sätt och försöker lära oss av det som hänt. Jag och polisen bedömer att vi gjorde det vi kunde i det skedet och vi gick ut med den information vi kunde ge.

- Jag kan inte på rak arm säga att vi skulle ha gjort på annat sätt om det hände på nytt.

Tragedin i Ekenäs den 20 juni

 • Tisdagen den 20 juni, vid tiotiden på kvällen, ryckte polisen ut till en lägenhet i Ekenäs "på basis av vissa omständigheter". Det visade sig att en kvinna mist livet.
 • Gärningsmannen hade flytt från platsen.
 • Polisen jobbade med bland annat hjälp från polisen i Helsingfors och med gränsbevakningsväsendet.
 • På onsdag morgon (21.6) skickade polisen ut en bild på mannen som polisen sökte efter och uppgifter om bilen. Polisen meddelade också att mannen var beväpnad och eventuellt farlig.
 • Bilen hittades onsdagen den 21 juni i Snappertuna. I närheten fanns en avliden person och polisen meddelade att det med stor sannolikhet var den person som misstänktes för brottet.

Mats Sjöholm säger att händelsen var exceptionell, men att det händer allvarligare brott som litet påminner om detta.

- Så vi har viss rutin.

Hur snabbt har då allmänheten rätt att få veta att en farlig person rör sig i knutarna?

Sjöholm konstaterar att polisen vet att rykten och information snabbt sprids på sociala medier.

- Vi strävar efter att informera allmänheten så snabbt som möjligt då vi har korrekta fakta. Man måste komma ihåg att den operativa verksamheten pågår hela tiden och vi får ny information.

- Det kan ibland räcka litet länge innan vi kan säga något och innan vi har en helhetsbild av läget. Om det finns en konkret fara så kan vi gå ut med ett varningsmeddelande via tv och radio som når en så stor del av befolkningen som möjligt.

Polisens mejl om mordet i Ekenäs

Mordet sker i Ekenäs på kvällen den 20 juni. Ekenäsborna lägger märke till att poliser och en helikopter jobbar med något.

Det sätter i gång spekulationer på sociala medier om vad som kan ha hänt.

Onsdag 21 juni klockan 9.20

 • Klockan 9.20 meddelar polisen via e-post och på webbplatsen poliisi.fi att det skett ett brott mot liv i Raseborg. Polisen skriver att de söker efter en man som är misstänkt för mord.
 • Det finns en bild på mannen i mejlet. Polisen skriver att personen är med stor sannolikhet beväpnad och kan vara farlig.
 • I mejlet berättar polisen också om vilken bil som den misstänkte använder enligt de uppgifter polisen har. Polisen lovar informera mera senast klockan 12 samma dag.

Onsdag 21 juni klockan 15.28

 • Polisen hör av sig först klockan 15.28 per e-post och på webbplatsen om hur händelserna utvecklats.
 • Rubriken från polisens sida är: Personen och fordonet som polisen sökt i samband med brottet mot liv i Raseborg har hittats.
 • Polisen skriver i mejlet att en person har hittats avliden, men att polisen ännu inte med säkerhet kan säga om personen är den som de letat efter.
 • Polisen informerar inte heller mera om tillvägagångssättet eller andra detaljer i det här skedet "på grund av utredningstekniska skäl", sägs det i mejlet.
 • Massmedia får också veta att utredningsledaren Mats Sjöholm inte längre är anträffbar per telefon den 21 juni och att polisen informerar mera senare, tidigast den 22 juni.

Torsdag 22 juni klockan 10.16

 • På torsdag anländer följande mejl som också finns på webbplatsen.
 • Polisen berättar att de hittade bilen den 21 juni och en avliden person i närheten av den. Det är sannolikt att det är den misstänkta mannen, men en hundraprocentig identifikation fås först i samband med den rättsmedicinska undersökningen.
 • Nu får vi också veta att offret och den misstänkte var i 20-årsåldern och att de hade haft ett förhållande.
 • Polisen berättar vidare att de granskade offrets lägenhet "på basis av vissa omständigheter" den 20 juni. Där hittade de offret som hade avlidit och polisen säger att det använts ett eggvapen.
 • Mejlet avslutas med att polisen inte har mera att informera om det som hänt. Mats Sjöholm var den dagen anträffbar till och med klockan 12.

Mats Sjöholm säger att polisen gjorde en riskbedömning innan de gick ut med bild och information om bilen han använde.

- Bedömningen var att han kunde vara farlig, inte för alla som kom emot, men det fanns saker som gjorde att vi inte hade andra val än att gå ut med uppgifterna.

Medborgarnas behov av information

Polisen ser till två saker då de bedömer vad som ska meddelas till allmänheten, säger Sjöholm.

Det som styr polisens handlade är att alla ska ses som oskyldiga under förundersökningen. För det andra måste polisen beakta medborgarnas behov av information.

- Vi beslöt då att gå ut med en bild på mannen och uppgifter om fordonet. Det beslutet byggde på en bedömning att han kan vara farlig och för att få tag på mannen.

- Det fanns en risk att det kan ske nya brott och för att förhindra de nya brotten gick vi ut med informationen. I vanliga fall gör vi inte så, men vi gör undantag om det finns en konkret fara för att det kan ske på nytt.

Polisen försöker skapa arbetsro

Polisen lovade också på onsdagen att berätta mera klockan 12, men det dröjde flera timmar innan medierna fick veta något om det senaste dygnets händelser.

Huset på Jägarbacken där den unga flickan från Ekenäs mördades. Jaktvägen 3 A.
Mordet skedde i en lägenhet i ett våningshus i Ekenäs. Huset på Jägarbacken där den unga flickan från Ekenäs mördades. Jaktvägen 3 A. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,bostadshus,jägarbacken

Mats Sjöholm säger att det är klart att polisen ska ge information på den tid som är utsatt, men det kom ny information som gjorde att det dröjde till eftermiddagen innan polisen berättade mera.

- Vi ger en tid för information för att skapa arbetsro, men tyvärr så gick det inte att informera vid den tidpunkten den här gången.

Polisen borde kanske förbättra kommunikationen till allmänheten?

- Ur polisens synvinkel så har vi gett den information vi kan ge. Polisens information ska vara korrekt och den ska ges i rätt tid. Snabbhet gäller inte för oss även om jag förstår att mottagarna har ett behov av det.

"Vi informerade på ett okej sätt"

Sjöholm säger att polisen lär sig av det som hänt och kan ta det i betraktande nästa gång det händer liknande fall.

- Jag anser att polisen lyckats med informationen på ett okej sätt.

I vanliga fall kommer ny information också fram när rättegången börjar. Nu blir det ingen rättegång eftersom gärningsmannen dog.

Allmänheten ska i alla fall få veta en del om det som hänt, säger Sjöholm.

- En del av förundersökningen blir offentlig, men det som hänt är väldigt exceptionellt och då finns det detaljer som inte blir offentliga.

Men ett förundersökningsprotokoll kommer att skrivas när förundersökningen är klar. Protokollet kommer att vara delvis offentligt.

- Tanken är att då förundersökningen är klar så berättar vi det vi kan ge ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland