Hoppa till huvudinnehåll

Trots kritiken - regeringen bedyrar att vårdreformen och valfriheten träder i kraft 2019

Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017.
Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017. Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017. Bild: All Over Press Juha Sipilä,Petteri Orpo,Regeringen Sipilä,Centern i Finland,Samlingspartiet,Sampo Terho,riksdagen,Plenum,Nytt alternativ,Blå framtid

Regeringen lovar att grundligt sätta sig in i grundlagsutskottets utlåtande om vårdreformen och att utan dröjsmål göra de ändringar i reformen som grundlagsutskottet förutsätter.

Ministerarbetsgruppen för reformer säger att det målmedvetna reformarbetet fortsätter och att det är nödvändigt för att garantera fungerande social- och hälsovårdstjänster på ett likvärdigt sätt, samt för att minska på hållbarhetsgapet inom den offentliga ekonomin.

Ministerarbetsgruppen för reformer säger att vårdreformen och landskapsreformen och valfriheten kommer att träda i kraft 1.1.2019.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula
Familje- och omsorgsminister Juha Rehula är ordförande för ministerarbetsgruppen för reformer. Familje- och omsorgsminister Juha Rehula Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Karleby,Juha Rehula,social- och hälsovårdsreformen (sote)

Regeringen konstaterar att grundlagsutskottet inte ser grundläggande problem med vårdreformens grundpelare såsom landskapsreformen, finansieringen och valfriheten.

Det här gäller även genomförandet av valfriheten med hjälp av social- och hälsovårdscentraler, tandvårdsenheter, kundsedlar och personliga budgetar.

Valfriheten är enligt regeringen en väsentlig del av en modern social- och hälsovård. Valfriheten kan enligt regeringen resultera i minskade kostnader.

Bolagiseringen av offentliga tjänster är enligt regeringen inte en oersättlig del av valfriheten i vården.

Läs mera:

Grundlagsutskottet: Stora problem med valfriheten i vårdreformen - bolagiseringen mot grundlagen

Riksdagens grundlagsutskott anser att frågan om valfrihet inom social- och hälsovårdsreformen är problematisk på flera punkter med tanke på grundlagen. Ett centralt problem är kravet på bolagisering av offentliga tjänster, vilket strider mot grundlagen.