Hoppa till huvudinnehåll

Finland och Sverige med i snabbinsatsstyrkan JEF

Försvarsministrarna  Peter Hultqvist (t.v) och Jussi Niinistö (t.h) med sin brittiske kollega Micael Fallon.
Försvarsministrarna Peter Hultqvist (t.v) och Jussi Niinistö (t.h) med sin brittiske kollega Michael Fallon. Försvarsministrarna Peter Hultqvist (t.v) och Jussi Niinistö (t.h) med sin brittiske kollega Micael Fallon. Bild: Janerik Henriksson/ TT / Lehtikuva Peter Hultqvist,Michael Fallon,Jussi Niinistö,Joint Expeditionary Force

Finland och Sverige har gått med i snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force, JEF, som leds av Storbritannien. Försvarsminister Jussi Niinistö (Na) undertecknade anslutningsavtalet i Stockholm på fredagen.

Enligt den brittiska försvarsministern Michael Fallon kan man med hjälp av samarbete mellan de nio länderna i JEF snabbare och smidigare än Nato svara på möjliga krissituationer.

- JEF förenar olika länders kunnande vilket underlättar att svara på vilken som helst kris, sade Fallon i samband med att avtalet undertecknades på Karlbergs slott i Solna.

Nio länder är med

Nio länder hör till JEF. Natoländerna som är med är Nederländerna, Storbritannien, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Estland och så även Natos partnerskapsländer Finland och Sverige.

JEF är inget mini-Nato men kan hjälpa Finland i en krissituation, säger försvarsminister Jussi Niinistö.

En krissituation kan gälla en naturkatastrof, en sjukdomsepidemi, men också någon militär fråga.

JEF:s styrkor har till exempel använts under Ebolakrisen i Sierra Leone.

Inga säkerhetsgarantier

- Finland får ändå inga säkerhetsgarantier, det är inte fråga om en försvarsallians, betonar Niinistö.

Han konstaterade också att den operativa miljön kräver att vi alla upprätthåller och utvecklar det nationella försvaret. Det kommer att ske genom ökade resurser, uppdatering av lagstiftningen och ett djupare försvarssamarbete.

Niinistö anser att JEF är en viktig del av försvarssamarbetet.

"Man ska inte glömma Ryssland"

Minister Niinistö påpekade också att man inte ska glömma Ryssland då man talar om den gemensamma säkerhetsmiljön.

- Ryssland har starkt strävat efter att återetablera sin maktstatus, sade Niinistö.

- Tidigare använde Ryssland andra metoder för att visa sin makt över grannländer och andra länder, men detta verkar ha förändrats.

- En metod stärks: maktpolitiken som tidigare tillämpats på grannländer kan nu också användas på andra ställen där Ryssland har säkerhetsintressen, sade Niinistö.

AFP, STT, Yle, Försvarsmaktens pressmeddelande