Hoppa till huvudinnehåll

FN: Saringas användes i attacken i Syrien

Ett syriskt barn får vård vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib efter en kemisk attack den fjärde april 2017.
Ett syriskt barn får vård i provinsen Idlib efter kemvapenattacken i april. Ett syriskt barn får vård vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib efter en kemisk attack den fjärde april 2017. Bild: EPA/STRINGER Syrien,kemiska vapen

80 civila omkom i den förödande gasattacken i norra Syrien i april. Vem som står bakom attacken är oklart.

En ny rapport bekräftar att det var saringas som användes mot civilbefolkningen i Syrien i april.

Rapporten är ett samarbete mellan FN och Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OSSE. Den är inte offentlig men flera nyhetsbyråer har tagit del av den.

Genom blodprov, urinprov och markprov kan utredarna slå fast att saringas eller en sarinliknande gas användes i attacken.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger i ett uttalande att hon har stort förtroende för rapporten och att nästa steg är att utreda vem som står bakom attacken.

USA, Frankrike och Storbritannien har beskyllt president Bashar al-Assads regim för attacken. Regimen har försäkrat att den inte har använt kemvapen, trots att FN upprepade gånger har anklagat regeringen för brott mot Konventionen för ett förbud mot kemiska vapen.

Saringas är en nervgas som anses vara tjugo gånger giftigare än cyanid. I sin renaste form är gasen både osynlig och luktfri. USA svarade på attacken genom att för första gången attackera en flygbas i Syrien.

Källor: AP, Reuters, BBC, Sveriges Radio

Läs också