Hoppa till huvudinnehåll

Företagare satsar på alternativ till bottenfärger - tror på ökande efterfrågan

Rödmålat båtbotten i aktern.
Rödmålat båtbotten i aktern.

Flera företagare har satsat på att erbjuda och utveckla miljövänliga alternativ till båtarnas giftiga bottenfärger. De tror på en växande efterfrågan och tillväxtmöjligheter inom branschen.

En som har utvecklat en egen metod för att hålla bottnen ren är Christian Feodoroff som också är deltidsboende i den åboländska skärgården.

Feodoroff företag Seaboost har specialiserat sig på att erbjuda alternativ till giftfärger, bland annat den skurmatta som han själv har utvecklat.

- Det handlar om mekanisk antifouling. Vi har flera olika verktyg för det, berättar Feodoroff.

Segelbåtars vårunderhåll på torra land.
Segelbåtars vårunderhåll på torra land. båtar

Enligt Feodoroff är antifoulingfärgerna inte bara en fara för Östersjön, de är också ineffektiva och därför finns det flera orsaker att överge dem.

- Det är bara frågan om att bryta en vana. I dagens läge är giftfärgerna många gånger inte ens så värst effektiva eftersom biocidkraven blivit strängare och strängare. Då är man troligen tvungen att tvätta bottnen under säsongen även om man använder giftfärger, vilket är det sista man borde göra om man tänker på miljön.

Ökande efterfrågan

Pihla Lehto är med och driver ett företag i Åbo som kör runt längs med kusten i Nyland och Egentliga Finland med en mobil tvättanläggning för mindre båtar.

Tanken är att man kan låta bli giftfärgerna, och i stället köra upp på båttvättstrailern några gånger per sommar och tvätta bort till exempel havstulpaner. Efterfrågan är det inget fel på.

- Vi har nu en tvättanläggning som vi använder och har funderat att vi kanske skulle behöva två. En som skulle fungera i Helsingforstrakten och andra i Skärgårdshavet. Det finns nog efterfrågan, mera än vi hinner sköta, berättar Lehto.

Den mobila båttvätten är avsedd för små båtar under sju meter och med en vikt under 1500 kg. Ett krav är dessutom att båten inte målats med giftiga bottenfärger inför säsongen.

Båttvätt med mobil tvättanläggning.
Borstarna på trailerna rengör båtbottnen utan tvättmedel. Båttvätt med mobil tvättanläggning. Bild: Venepesu

Finland följer Sverige

Lehto tror att det finns goda förutsättningar att växa för ett företag som erbjuder alternativ till giftiga bottenfärger.

- Håll skärgården ren har jobbat redan länge med saken och vi ser att båtfolk blir mer och mer medvetna. Jag tror det blir populärt, folk söker alternativ och vill lämna bort bottenmålning om det bara går, säger Lehto.

Också Feodoroff tror på en allt större marknad och tror att det finländska båtfolket ska följa Sveriges exempel.

- I Stockholmsnejden finns det flera båtklubbar och marinor som helt förbjudit användning av biocidfärger och orsaken är att de ju ansvarar för sina områden.

- Med människan är det lite på det sättet att det ska hända någonting före man på riktigt förstår och jag tror att det kanske kommer till Finland den vägen. Sen då båtklubbarna blir tvungna att städa upp sina stränder, och det är mycket dyrt, sedan börjar man förstå att det inte går.

Båtar vid brygga i småbåtshamn.
Båtklubbar och hamnar kan förbjuda användning av giftfärger. Båtar vid brygga i småbåtshamn.

Ett alternativ som Feodoroff utvecklat är en skurmatta man har på sin båtplats och kör upp båten på.

- Den borstar automatiskt bottnen ren varje gång du kommer in till hamnen, dessutom hålls bottnen ren då båten står i hamnen.

Mattan passar för båtar med v-format botten och som inte är bredare än 2,5 meter. Ett annat alternativ är en specialdesignad borste som också kan användas på lite större båtar.

- Borstar man en sex meters stugbåt tar det en halv timme. Jämför man det med att måla med giftfärger är det ganska effektivt. Jämför man med att använda tre timmar på att måla kan man borsta bottnen sex gånger under säsongen.

Ny färg gör entré

En nykomling är en totalt biocidfri färg som baserar sig på en stenhård vattenavvisande yta, berättar Feodoroff.

- Färgen är utvecklad i Tyskland för att användas tillsammans med borsttvättmaskiner. Idén med den är att den inte släpper ut substanser när man borstar. Den är mycket tålig och tål till och med sex år av hård användning.

Att den är hydrofobisk är ett mycket starkt argument, för giftfärgerna baserar sig delvis på att färgen slits bort och för att den ska slitas bort har du friktion i färgen, förklarar Feodoroff.

blått hav  vid en stenig strand, lite klippor, solreflexe i vattnet, solig dag i oktober
Grunda stränder är speciellt känsliga för gifter. blått hav vid en stenig strand, lite klippor, solreflexe i vattnet, solig dag i oktober Bild: YLE/ Tiina Grönroos hav och sten

Ytterligare ett alternativ för att hålla bottnen fri från växtlighet är en ultraljudsanläggning som Håll skärgården ren nu testar på föreningens sopfartyg Roope.

I Egentliga Finland rör sig den mobila båttvätten i Åbo, S:t Karins och Nådendal. Företaget skulle gärna besöka också Pargas, men har inte fått tillstånd till verksamhet i staden. Läs mer här: Mobil båttvätt besöker inte Pargas

Läs mera:

Båtägare är intresserade av giftfritt underhåll - men övergången borde ske snabbare

Alternativen till giftiga bottenfärger blir allt fler och många är intresserade av att testa nya metoder. Vid föreningen Håll skärgården ren hoppas man att övergången till giftfria metoder skulle ske mycket snabbare.

Läs också