Hoppa till huvudinnehåll

Fotlöst kul på Raseborgs sommarteater

Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni.
Raseborgs sommarteater bjöd på en tidsresa tillbaka till 80-talets USA med musikalen Footloose. Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Snappertuna,Raseborgs sommarteater 2017

Musikalen Footloose gjorde succé med cirka 900 åskådare på premiärföreställningen. Hejdlös dans blandades med allvar när unga skådespelare dansade loss på Raseborgs sommarteater.

Den till synes lättsamma dansshowen varvades med allvarliga teman som sorg och sökandet efter kraften att ta sig vidare i livet. Dansen är den genomsyrande livskraften i berättelsen, som leder oss genom en berg-och-dalbana av känslor och stämningar.

Kön till den nybyggda biljettförsäljningsbyggnaden ringlade i all oändlighet när det glada teaterfolket vallfärdade till Snappertuna för att se den efterlängtade premiären av musikalen Footloose.

Föreställningen kunde inledas med en kvarts försening, på grund av stockningen vid biljettluckorna.

Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni.
Tuffa killar i jeansrockar flockades runt pastordottern Ariel (spelad av Antonia Atarah). Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Snappertuna,Raseborgs sommarteater 2017
Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni.
Ungdomsromans mellan Chicagokillen Ren McCormack (Lars M. Huldén) och småstadstjejen Ariel Moore (Antonia Atarah). Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Snappertuna,Raseborgs sommarteater 2017

Många av besökarna hade även sett filmen från 80-talet med Kevin Bacon. Besökarna ville dock inte göra någon jämförelse mellan den amerikanska filmen och sommarteaterns svenskspråkiga musikal. Den västnyländska produktionen stod på alldeles egna ben.

Bonnie Tylers hit ”Holding out for a hero” sjöngs på svenska som ”Behöv en hjälte! Ja, jag behöver en hjälte innan natten är slut.” på utomhusscenen i Snappertuna.

Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni.
Scenografin byter skepnad. Här ser vi en ”diner”, det vill säga en klassisk amerikansk snabbmatsrestaurang. Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Snappertuna,Footloose,Raseborgs sommarteater 2017

Scenografin bestod av familjen Moores enkla trähus, med stupröret som fick flitig användning som transportväg upp och ner från fönstret. Mittenpartiet dekorerades till och från med rekvisita. Bland annat gestaltades en dansklubb 100 mil från Bomont, dit ungdomarna rymmer iväg för en kväll av dans och frihet.
Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni.
Plåtbaracker med graffiti hade lagts upp för att föreställa den industriella byhålan Bomont. Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Snappertuna,Footloose,Raseborgs sommarteater 2017

- De dansar jättebra och man ser glädjen och ivern i dem. De måste ju vara "nästan-proffs", säger Gunvor i publiken.

Sixten Lundbergs regidebut på sommarteatern togs emot med lovord och beröm.

Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Alfons Grönqvist.
Publiken blev vild när Alfons Grönqvist lade i cowboyväxeln och stal showen i mitten av föreställningen. Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Alfons Grönqvist. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Snappertuna,Raseborgs sommarteater 2017

Peppe Krook spelade den allvarsamma pastorn Shaw som personifierar motståndet mot ungdomarnas försök att återuppliva dansen i den lilla byhålan Bomont. Bland publiken hördes mycket beröm gällande sommarteaterveteranens rollprestation.

Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni.
Pastor Shaw Moore (Peppe Krook) sparar inte på sin predikan när det gäller ungdomens moraliska förfall. Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Snappertuna,Footloose,Raseborgs sommarteater 2017

Lars M. Huldén har tidigare varit med i skolteatrar, så det var ett stort hopp att stiga in i huvudrollen på Raseborgs sommarteater. Mest nervös var han när han vaknade på morgonen, men efter det blev det bättre.

- Det här känns riktigt bra. Det var stressigt i början, men genast när man kommer ut på scenen så är man liksom inne i showen och då flyter det på, berättar han strax efter föreställningens slut.

Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni.
Tika Sevón Liljegren, Cassandra Lindholm och Annette Lundell spelade tuffa cowgirls. Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Snappertuna,Footloose,Raseborgs sommarteater 2017

- Det känns jättebra, det har varit så energiskt och roligt. Jag var jättenervös! Men det gick om när man steg ut på scenen. Det är ett så härligt gäng, berättar en upprymd Tika Sevón Liljegren.

Efter premiären ges 20 föreställningar fram till den femte augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland