Hoppa till huvudinnehåll

Håll i hatten - nu blir det blåsigt

Vågor slår mot strandstenar i Hangö den den 10 december 2014.
Vågor i Hangö, arkivbild. Vågor slår mot strandstenar i Hangö den den 10 december 2014. Bild: Viveka Rabehl. vågor,storm

Hårda vindbyar utlovas i dag i takt med att lågtrycket som närmar sig Finland från söder drar in över landet.

Det är främst södra Finland och även delvis de mellersta delarna av landet som drabbas av den hårda östliga vinden, rapporterar Meteorologiska institutet.

Vindbyar på cirka 15 meter per sekund utlovas. Jourhavande meteorologen Henri Nyman uppger att vindbyar på upp till 20 meter i sekunden kan förekomma i Nyland i eftermiddag.

Nyman påminner arrangörer av sommarevenemang att kolla att alla konstruktioner säkrats. Saker som sitter löst ska vid behov surras fast eller skyddas. Öppna platser är mest utsatta för vindbyarna.

Vindvarningen berör Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Birkaland, Mellersta Finland och Södra Savolax.

Dessutom utlovas stormvindar på de södra havsområdena. I till exempel västra delen av Finska viken och i de östra och västra delarna av Norra Östersjön kan vågorna bli upp till fyra och en halv meter höga, varnar Meteorologiska institutet.

Söder om Hangö udd kan vågorna också bli fyra meter. Enligt Nyman är så höga vågor sällsynta sommartid.

Regnen som tidigare utlovats verkar däremot mestadels stanna i Estland och över Finska viken. Längst ut vid södra kusten kan det regna lite i kväll. I Helsingfors centrum kan det till exempel komma små regnskurar vid niotiden på kvällen, men Nyman tror inte sannolikheten är speciellt hög.

(FNB)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes