Hoppa till huvudinnehåll

I Borgå reser sig snart ett nytt skolhus

Point college byggs i Borgå.
I slutet av juni finns det inte ännu några väggar att titta på. De kommer först till hösten. Point college byggs i Borgå. Bild: Yle / Stefan Paavola

Bygget startade i maj och ännu finns det inga väggar att titta på. Men det nya Point College-huset är mäkta efterlängtat.

Point Colleges nya skolbyggnad ska resa sig mellan yrkeshögskolornas campus och S-market på västra åstranden. Vid en första överblick av arbetsplatsen ser det ut som att skolan kommer att bli enorm.

- Vår skola kommer här vid Alexanderbågen och bakom den blir det ett parkeringshus. De bygger på båda samtidigt, förklarar rektor Sari Gustafsson.

Stabiliseringsarbetet på området har gjorts och markarbeten står i tur. Väggarna torde resas under hösten. Färdigt ska det stå i slutet av 2018.

Sari Gustafsson, Point Colleges rektor.
Rektor Sari Gustafsson ser fram emot den nya skolbyggnaden. Sari Gustafsson, Point Colleges rektor. Bild: Yle / Stefan Paavola

Det ska bli ett hus i sten på fyra våningar på 4 100 kvadratmeter. Den nuvarande byggnaden går på över 7 000 kvadrat men det är inget problem enligt rektor Gustafsson.

- Vi har ingen egen festsal utan kommer att använda Konstfabriken eller Albert Edelfeltin koulu. Vi kan också samarbeta med de andra yrkesskolorna som finns här intill på campus.

Hon beskriver den nya byggnaden som ljus, öppen och modern. Enligt planerna ska det finnas konst både på insidan och på utsidan.

Point college byggs i Borgå.
Yrkeshögskolornas campus till höger, nybyggena vid Slottsgården till vänster i bild. Point college byggs i Borgå. Bild: Yle / Stefan Paavola Borgå

Gustafsson säger att hela skolan ivrigt väntar på den nya byggnaden.

- Yrkesutbildningen i Borgå står inför en reform, men nu har vi också någonting nytt, konkret och härligt att vänta på samtidigt.

Point College har sammanlagt cirka 800 studerande, både unga och vuxna. Läroanstalten erbjuder andra stadiets utbildning inom affärsekonomi och social- och hälsovård.