Hoppa till huvudinnehåll

Journalister jagades bort av polisen – "Vi var tydligen för mörka för att vara där"

En man som filmar en kvinna i muslimsk klädnad.
Många provocerande fotografer var på gång under måndagens avstängning av Finland först-demonstration. En man som filmar en kvinna i muslimsk klädnad. Bild: Ruskeat tytöt/ Uwa Iduozee

På måndagens Suomi ensin-demonstration blev bloggen Ruskeat tytöt:s reporter Jasmina Amzil tillsammans med fotografen Uwa Iduozee bortkörda från Järnvägstorget av polisen. Enligt polisen har det inte skett några konstigheter.

Jasmina Amzil, kollegan Maryan Abdulkarim och fotografen Uwa Iduozee åkte tillsammans till Järnvägstorget för att dokumentera då polisen stängde ner Finland först-rörelsens demonstration på måndagen.

När de väl kom dit kände Finland först-medlemmar att journalisterna inte hade rätt att vara där.

– De började provocera oss och började ropa rasistiska saker till oss. Det kom till exempel en demonstrant rakt upp i ansiktet på Uwa och filmade honom på ett väldigt provocerande sätt, säger Jasmina.

Närbild av Jasmina Amzil.
Jasmina Amzil upplever att polisen kunde ha hanterat situationen mycket bättre. Närbild av Jasmina Amzil. Bild: Privat / Jasmina Amzil

Polisen tillät rasism från demonstranter

Enligt Jasmina var polisen passiva när det gällde beteendet hos Finland först-medlemmar. Hon märkte att demonstranterna inte ville ha varken henne eller Uwa i närheten.

Efter att demonstranter anklagade dem för provokation och sagt att de ska gå därifrån, kom polisen fram till Jasmina och Uwa. Polisen sade till dem att sluta irritera demonstranterna och gå åt sidan.

– Det var ganska konstigt, för det fanns en massa andra fotografer där också. Vi var inte mer provocerande än någon annan. Vi skulle inte ens ha gått så nära om inte andra redan var där.

De bad om att få veta varför de måste gå bort, men fick inget svar. När de gick till sidan där den största delen av människorna stod, kom sedan en polis och sa att de ska lämna Järnvägstorget helt och hållet.

– Jag var väldigt förvirrad. Det var en massa andra människor där också, varför är det så att just vi måste gå därifrån?

Polisen ingrep aldrig

Jasmina säger att hon inte vet om att någon annan skulle ha blivit bortförd från området. Hon hade också medvetet ställt sig nära poliser för säkerhets skull. För att polisen skulle få se rasismen som de utsätts för av demonstranterna.

Men polisen ingrep aldrig, utan sade i stället att de skulle gå därifrån.

– Jag vill inte spekulera varför poliserna gjorde som de gjorde, men jag vill höra motiveringen bakom deras agerande.

Som journalist är Jasmina oroad över att det här kommer att begränsa hennes arbete och yttrandefrihet, om hon inte kan vara närvarande när någonting händer och det finns invandrarfientliga människor på plats.

– Jag tror att en orsak till varför vi aldrig fick höra någon motivering är att det är väldigt svårt för polisen att säga att vi var tvungna att gå bort för att vår hud var för mörk.

Det här främjar inte bandet mellan minoriteter och polisen i Finland― Jasmina Amzil

Polisen utreder fallet

Polisinrättningen i Helsingfors menar däremot att ingen har blivit särbehandlad och att allt har skötts enligt protokollet.

– Vår uppgift var att hålla situationen säker. Vid demonstrationen gick förstås känslorna på högvarv. Demonstranterna var uppjagade och ibland till och med aggressiva, säger överkommissarie Juha Hakola.

På grund av att demonstranterna reagerade som de gjorde, beslöt polisens situationschef att ta bort all provokativ fotografering.

– Förutom poliserna i uniform var också flera civilklädda poliser på plats på måndagen. De kan väldigt detaljerat beskriva allt som hände mellan polisen, journalisterna och demonstranterna.

Polisen driver bort demonstranterna i Suomi Ensin-lägret. Järnvägstorget i Helsingfors, 26.6 2017.
Överkommissarie Juha Hakola tycker att polisen gjorde ett bra jobb på måndagen. Polisen driver bort demonstranterna i Suomi Ensin-lägret. Järnvägstorget i Helsingfors, 26.6 2017. demonstrationer (samhälleliga händelser),Suomi Ensin,Järnvägstorget, Helsingfors stad

Provocerande av polisen är orsaken

Enligt polisernas beskrivning ska Jasmina och framförallt Uwa betett sig på ett provokativt sätt och också testat polisernas gränser.

– De har till exempel försökt ta reda på hur poliserna reagerar om man är en kvinna, och i allmänhet uppträtt provokativt.

Det är orsaken till varför polisen bad dem att avlägsna sig.

Jasmina håller inte med om polisens version av händelserna.

– Vi provocerade inte. Vi förundrade oss över varför både Finland först-medlemmarna och poliserna fokuserade mest på Uwa.

Jasmina tror att de har upplevt att han är mer provocerande för att han är man och mörkare än henne. Hon upplever inte att de har testat polisernas gränser.

Hakola säger att det var flera personer som blev ombedda att flytta på sig under måndagen. Till och med en civilklädd polis ska ha tvingats gå åt sidan.

Hoppa över Twitterpostning

På twitter skriver en person att polisen också bad honom som vit man att sluta provocera.

Hoppa över Twitterpostning

En annan skriver att hon fick stå i mitten av Finland först-medlemmarna och fotografera trots att de känner henne och blir provocerade av henne.

Bort med hatpropaganda

Jasmina påminner om att sådana här situationer inte stärker bandet mellan minoriteter och polisen i Finland. Hon tycker att polisen borde vara strängare också.

– Man borde förhindra demonstrationer som håller på med hatpropaganda, säger Jasmina.

Polisen menar att man bedömer varje demonstration annorlunda utgående från rapporter och att man gör det som behövs i varje situation.

Hoppa över Twitterpostning

Polisen meddelade i dag att området kring Järnvägstorget i Helsingfors ska vara fritt från demonstrationer för den allmänna säkerhetens skull.

Nyligen publicerat - X3M