Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska också de asylsökandes demonstration bort från Järnvägstorget

polisbil i böle
Arkivbild. polisbil i böle Bild: Yle/Selma Amper polisen,Polisbil,polisfordon,helsingforspolisen

Senast klockan 19 på fredagskvällen måste de asylsökandes demonstration vara borta från Järnvägstorget i Helsingfors. Polisen hänvisar till säkerhet och allmän ordning på området.

Demonstrationen Finland först (Suomi ensin) blev tvungen att avlägsna sig från platsen under måndagen och efter det har det gjorts försök att återupprätta demonstrationen på Järnvägstorget. Finland försts demonstration har enligt polisen gett upphov till omedelbar fara för människors säkerhet och arrangörerna har vägrat lyda de direktiv polisen gett för att upprätthålla säkerheten på platsen.

Nu har det alltså blivit dags för också de asylsökande att flytta bort från torget, enligt polisen. Senast klockan 19 måste demonstranterna ha förflyttat sig från platsen.

Helsingforspolisen uppger att orsakerna bakom beslutet är upprätthållandet av människors säkerhet och allmän ordning på Järnvägstorget och dess omedelbara närhet.

Demonstrationer inte tillåtna på Järnvägstorget

Polisen har under veckan fört diskussioner med arrangörerna för de asylsökandes demonstration och förhandlat fram en ny plats.

För närvarande är det inte tillåtet att alls demonstrera på Järnvägstorget.

Polisen har också gett direktiv att det bara får demonstreras dagtid mellan åtta på morgonen och nio på kvällen.

- Det här är en lösning som grundar sig på människors säkerhet. Orsaken är den oroliga stämingen på Järnvägstorget den senaste tiden, berättar Heikki Kopperoinen, biträdande överkommissarie på Helsingforspolisen.

Polisen hoppas på en fortsatt diskussion på måndagen med Helsingfors stad och arrangörerna för de asylsökandes demonstration om var demonstrationen ska finnas i fortsättningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen