Hoppa till huvudinnehåll

Stormvarning i dag - "bäst att hålla sig till lands"

Postkort och modellsegelbåt.
Postkort och modellsegelbåt. Bild: Sebastian Dahlström, Unsplash storm,segelbåt,vågor,Skärgård,postkort

Det blåser upp till storm på norra Östersjön och västra Finska viken. När det blåser så hårt som i dag, fredag, är det bäst att inte bege sig till havs.

- Det är nog bäst att hålla sig till lands. Man har inte så mycket att göra där ute, åtminstone inte då det är över 20 meter per sekund, säger översjöbevakare Stefan Rosenström på Hangö sjöbevakningsstation.

Rosenström betonar att det är viktigt för sjöfarare att följa med väderprognoserna och undvika svåra väderförhållanden.

Vinden väntas i dag, fredag, uppnå stormstyrka på västra Finska Viken och på norra Östersjön. Där varnas det för ostlig till nordostlig storm (21 m/s).

- Man märker redan nu att det har tilltagit från i går, som bäst är det 15,8 meter per sekund i byarna, sade Rosenström vid halv nio-tiden på fredagsmorgonen.

Signifikanta våghöjden är fyra meter

Stormen leder till svår sjögång. Den signifikanta våghöjden är fyra meter och det kan förekomma enskilda vågor som är nästan dubbelt så höga.

Med tilltagande vindstyrka ökar riskerna. Det gäller inte bara för mindre fritidsbåtar, utan också större fartyg.

- Om olyckan är framme och vilken båt som helst stannar så är det farosituation direkt då du blir på drift i stormstyrka. Då har du ingen kontroll över båten mera, säger Rosenström.

Också på övriga sjödistrikt varnas det för hårda eller friska vindar, bara längst inne i Bottenviken är det lugnare.

Också på landområden i landets södra del och landskapen Satakunta, Birkaland, Mellersta Finland och Södra Savolax varnas för kraftig nordostlig vind, upp till 15 m/s i vindbyarna.

Meterologiska institutets tjänst kan du se aktuella observationer och prognoser för havsområdena.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes