Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdsentusiaster öppnar sina portar - nu blommar allt!

Trädgård med mycket blommor och en bänk.
I Carola Sjöbloms trädgård finns det små gångar mellan rabatterna. Det är för att man ska kunna komma blommorna riktigt nära, förklarar trädgårdsentusiasten som älskar rosa, blått, lila och vitt. Trädgård med mycket blommor och en bänk. Bild: Yle/Monica Forssell trädgårdar,Kimito

På söndag firas Öppna trädgårdars dag. Det betyder att många trädgårdsportar står öppna – på Kimitoön välkomnar hela fjorton trädgårdsentusiaster besökare.

En av dem är Carola Sjöblom, ordförande för Kimitoöns trädgårdsklubb, trädgårdsmästare och passionerad trädgårdsodlare i Kimito.

Kvinna sitter på en bänk i en trädgård.
Carola Sjöblom har flera bänkar i sin trädgård, fast det är rätt sällsynt att hon ger sig tid att sitta ner mer än två minuter åt gången. Kvinna sitter på en bänk i en trädgård. trädgårdar,Kimito,carola sjöblom

Den svala våren och sommaren har gjort att många blommor som egentligen brukar blomma på våren, blommar först nu och många blommor som den här tiden redan brukar ha vissnat, står sig fortfarande.

- Rosorna blommar, pionerna håller på att börja blomma, dagliljorna blommar, vinkan blommar, nävorna, aklejorna, en del klematisar, irisar …, räknar Sjöblom upp.

- På det viset är det en bra sommar att det har kommit lämpligt med regn och kylan gör att blommorna håller längre.

Närbild på en iris.
Irisarna blommar nu. Närbild på en iris. Bild: Yle/Monica Forssell irisväxter,blomma,trädgårdar

Carola Sjöbloms trädgård är tio år gammal och har krävt otaliga timmar arbete.

När hon och hennes man i tiderna började gräva på tomten, fanns det bara oändliga mängder med stenar. Men Sjöbloms tog vara på stenarna, sorterade dem och använde dem för att skapa etage och små murar.

- Jag har byggt i nivåer för att jag tycker det ser trevligt ut och jag älskar stigar som gör att man kommer riktigt nära blommorna.

Frodiga nejlikor.
Nejlikan trivs också i torra jordar och klarar sig bra i klippskrävor och i stenrabatter. Frodiga nejlikor. nejlikväxter
Cykel med blomkorgar.
En gammal cykel kan bli dekorativ i trädgården. Cykel med blomkorgar. Bild: Yle/Monica Forssell trädgårdar

Sjöblom lärde sig tycka om blommor och trädgård redan som liten flicka men utbildade sig till trädgårdsmästare först som vuxen.

- Jag tycker om att skapa och jag tycker om färger. Och sen är ju blommorna ljuvliga, säger Sjöblom,

Klotformad blomma.
Vädd. Klotformad blomma. Bild: Yle/Monica Forssell Väddväxter
Klockformad blomma.
Aklejan är, liksom stora blåklockan, en vandrare. Klockformad blomma. Bild: Yle/Monica Forssell Akleja
Blommor i täta buskage.
Nävan bildar täta buskage. Blommor i täta buskage. Bild: Yle/Monica Forssell näva

Här kan du läsa mer om temadagen Öppna trädgårdar. Och här kan du läsa mer om Kimitoöns trädgårdsklubb och vilka trädgårdar som är öppna på söndagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland