Hoppa till huvudinnehåll

Trumps kontroversiella inreseförbud har trätt i kraft

Demonstration på flygplatsen i San Francisco mot Donald Trumps inreseförbud mot sex muslimska länder.
Demonstration på flygplatsen i San Francisco mot Donald Trumps inreseförbud mot sex muslimska länder. Demonstration på flygplatsen i San Francisco mot Donald Trumps inreseförbud mot sex muslimska länder. Bild: EPA/PETER DASILVA demonstrationer,Donald Trump,flyktingar,inreseförbud

Resenärer från sex i huvudsak muslimska länder berörs av inreseförbudet. Kritiker förutspår att flera åtal kommer att väckas mot förbudet.

Förbudet slår fast att flyktingar från alla länder och resenärer från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen nu måste ha ”äkta koppling” till USA för att få komma in i landet.

”Äkta koppling” har definierats som koppling till en arbetsplats eller en skola och nära familjeband. Nära familjeband är i sin tur förälder, make eller maka, barn, svärson eller -dotter eller syskon som redan finns i USA.

En amerikan protesterar mot Donald Trumps inreseförbud.
Inreseförbudet har väckt omfattande protester i USA och stoppats flera gånger. En amerikan protesterar mot Donald Trumps inreseförbud. Bild: ALBA VIGARAY USA,inreseförbud

President Trumps administration ändrade sig i sista stund och bestämde samma dag som förbudet trädde i kraft att en fästmö eller fästman som befinner sig i USA också räknas som nära släkting.

Däremot räknas bland andra far- och morföräldrar, barnbarn, fastrar och farbröder, syskonbarn, kusiner, svägerskor och svågrar fortfarande inte som nära relationer.

Hawaii ber domar granska förbudet

Delstaten Hawaii har redan bett en federal domare ta ställning till om administrationen har tolkat begreppet ”nära släkting” allt för snävt.

Administrationen har baserat sin tolkning på ett beslut från högsta domstolen från i måndags. Att far- och morföräldrar inte anses vara nära släktingar i administrationens tolkning bryter enligt Hawaii mot domstolens order.

Enligt Hawaii är linjen gällande flyktingar också allt för hård.

Statsåklagaren i Hawaii, Douglas Chin, svarar på journalisternas frågor utanför domstolsbyggnaden i Honolulu 15.3.2017
Hawaiis statsåklagare Dogulas Chin har bett domaren som stoppade inreseförbudet i mars bedöma hur högsta domstolens order ska tolkas. Statsåklagaren i Hawaii, Douglas Chin, svarar på journalisternas frågor utanför domstolsbyggnaden i Honolulu 15.3.2017 Bild: EPA/Bruce Omori åklagare,Hawaii

Kritiker förutspår att det kommer att väckas flera åtal mot inreseförbudet, just på grund av administrationens nuvarande riktlinjer.

Oklara fördelar

Experter anser att det oklart vilka fördelarna med förbudet är.

Enligt Trump är syftet med inreseförbudet att noggrannare granska personer som reser in i landet, för att förhindra terrorism.

Vita huset har ändå inte lagt fram någon plan för hur förbudet påverkar säkerheten.

Inrikessäkerhetsdepartementet påpekade också i februari att medborgarskap är ett ”osannolikt tecken” på att en person utgör ett hot mot USA:s säkerhet. Många kritiker har kallat inreseförbudet ett försök att förbjuda muslimer att resa till USA.

Källor: AP, Reuters, CNN