Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland klubbar igenom ny sträng lag mot hatbudskap

Tyska förbundsdagen under fredagens session. 30.6.2017
Tyska förbundsdagen under fredagens session. Tyska förbundsdagen under fredagens session. 30.6.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Förbundsdagen,Tyskland

Den tyska förbundsdagen har godkänt ett lagförslag som syftar till att stoppa hatbudskap på nätet. Jättar som Facebook, Twitter och Google riskerar böter på uppemot 50 miljoner euro om de inte reagerar på hatskriverier.

Enligt den nya lagen ska nätverkstjänsterna radera hatbudskap och andra lagstridigheter inom loppet av 24 timmar - i de allvarligaste fallen. I lindrigare och mer svårtolkade fall räcker det med att materialet tas bort inom en vecka.

Om nätverkstjänsterna "systematiskt" misslyckas med att följa den nya lagen hotas de med böter på uppemot 50 miljoner euro.

En tysk regeringsrapport i april visade att nätverkstjänsterna inte gjort tillräckligt för att radera hatbudskap. Twitter hade raderat bara en procent av anmälda inlägg. Facebook och YouTube hade skött sig bättre än så.

Enligt Tysklands justitieminister Heiko Maas omfattas exempelvis mordhot, ärekränkning, uppvigling till hat och förintelseförnekelse av den nya lagen.

Det lagförslag som nu klubbats igenom har väckt häftig debatt i Tyskland.

Det finns oro för att nätverkstjänsterna börjar ta det säkra framom det osäkra och raderar mera än nödvändigt. Enligt kritikerna riskerar den nya lagen att minska yttrandefriheten.

Källor: AFP, AP, Yle