Hoppa till huvudinnehåll

"Den europeiska patrioten" Helmut Kohl hedrades vid minnesstund

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller tal vid Helmut Kohls kista under minnesceremoni i Strasbourg.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller tal vid Helmut Kohls kista under minnesceremoni i Strasbourg. Jean-Claude Juncker,Minnesstund,Helmut Kohl

En tysk patriot, men också en europeisk patriot. Bland annat med de orden hedrades den avlidne före detta tyska förbundskanslern Helmut Kohl vid en unik minnesstund i Europaparlamentet i Strasbourg på lördagen.

Det var EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som beskrev Kohl som en person som eftersträvade ett europeiskt Tyskland, inte ett tyskt Europa.

Clinton höll personligt tal

Förutom Juncker deltog även många andra dignitärer i ceremonin. Det är första gången som EU arrangerar en minnesstund av det här slaget.

USA:s tidigare president Bill Clinton sade i sitt tal att Kohl värnade om fred, frihet och välstånd, ett arv som bör lämnas över till kommande generationer.

Clinton var också personlig och till och med humoristisk i talet.

- Jag gillade honom för han var den enda människa jag känt med större aptit än jag.

Ingen statsbegravning

Tyskland representerades vid ceremonin av nuvarande förbundskanslern Angela Merkel, Frankrike av president Emmanuel Macron och Ryssland av premiärminister Dmitrij Medvedev.

Från Finland deltog statsminister Juha Sipilä och tidigare statsministern Paavo Lipponen.

Efter ceremonin i Strasbourg flygs Kohls kista till Tyskland. Jordfästningsgudstjänsten hålls i Kohls hemtrakter i staden Speyer.

På begäran av Kohls änka blir det ingen statsbegravning.

Viktig roll i Tysklands återförening

Helmut Kohl avled 87 år gammal i mitten av juni.

Han var en av de centrala aktörerna vid Tysklands återförening.

Helmut Kohl var förbundskansler från 1982 till 1998 och lämnade politiken i början av 2000-talet.

Källa: FNB

Läs mera:

Helmut Kohl: Strid bortom graven

Vem tillhör egentligen en död förbundskansler? I Tyskland kämpar som bäst änka, söner och stat om vem som bäst ska förvalta arvet efter förbundskansler Helmut Kohl. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom om bland annat problematiska begravningsarrangemang.