Hoppa till huvudinnehåll

Helmut Kohl: Strid bortom graven

Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland Bild: Yle korrespondenter,hälsningar från korren

Vem tillhör egentligen en död förbundskansler? I Tyskland kämpar som bäst änka, söner och stat om vem som bäst ska förvalta arvet efter förbundskansler Helmut Kohl. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom om bland annat problematiska begravningsarrangemang.

Han hade hunnit vara död i bara några dagar och så var striden om hans politiska arv redan i full gång.

Den tidigare förbundskanslern Helmut Kohl var under sina sista levnadsår på många sätt en utmanande person för stora delar av sin omgivning och i synnerhet för sitt kristdemokratiska parti.

Redan under sin aktiva tid som politiker var Kohl (ö)känd för att dela upp folk han kom i kontakt med, i vänner och fiender. En vana som hans änka också tycks ha anammat.

Efter att Kohl till följd av en partifinansieringsskandal störtades av den nuvarande kristdemokratiska partiordföranden Angela Merkel var relationen till partiet och många av dess ledargestalter mer än ansträngd.

Det samma kan sägas om förhållandet till de två sönerna. Med dem och deras familjer hade Kohl sagt upp kontakten redan för flera år sen.

Så kom det nu till fula scener när sonen Walter inte blev insläppt i faderns hem efter dennes död.

Bråk om begravningen

Den som vägrade öppna dörren var änkan Maike Kohl-Richter, Helmut Kohls över trettio år yngre fru som han gifte sig med år 2008.

Sedan dess ska hon ha haft en allt hårdare kontroll över den sjuklige ex-kanslern och hållit i trådarna när det gällde vem som överhuvudtaget fick träffa Kohl. Så lyder åtminstone den allmänna bedömningen.

Det är också hon som nu har hållit i trådarna för hur minnesceremonierna och jordfästningen ska gå till.

På änkans önskemål blir det ingen tysk statsbegravning i Berlin. I stället blir det en europeisk tillställning ute i den franska provinsen i Strasbourg. Ett direkt hån mot Tyskland skriver Spiegelkolumnisten Jan Fleischauer.

Också sonen Walter Kohl är emot änkans planer. Han meddelade i ett tidigt skede att den tyska delen av ceremonin borde flyttas från den lilla staden Speyer till Berlin och Brandenburger Tor.

En värdig plats för kanslern som bidrog till den tyska återföreningen, anser sonen som själv inte kommer att delta i ceremonin i Speyer.

Enligt honom är änkan med valet av ort endast ute efter att hålla borta Helmut Kohl från familjegraven och från första frun Hannelore.

Merkel utan taltur

Nära var det också att Maike Kohl-Richter skulle ha hållit borta förbundskansler Angela Merkel från programmet vid ceremonin i Europaparlamentet i Strasbourg.

Enligt den ursprungliga planen hade hon nämligen bestämt sig för att ingen tysk politiker skulle få hålla tal vid ceremonin, alltså inte ens förbundskanslern.

Enligt planen var det tänkt att till och med Ungerns premiärminister Viktor Orbán skulle ha fått säga några ord till minnet av den store Europavännen Kohl, medan Merkel inte fanns med på listan över talare.

Efter påtryckningar från Berlin ska Merkel nu ändå få säga några ord, men samtidigt lovar arrangemangen kring begravningen inget gott för fortsättningen.

Bäddat för nya stridigheter

Änkan sitter nämligen på en hög av dokument och brev från Kohls tid som förbundskansler och de här pappren skulle den tyska staten gärna vilja göra tillgängliga för forskning och historieskrivning.

Att utomstående ska ha tillgång till materialet och utgående från det kunna fälla sina domar över Kohl är ändå något som änkan inte ser ut att gå med på.

I en tidningsintervju för tre år sen sade Kohl-Richter att hennes man har bestämt att endast hon ska få förvalta det historiska arvet.

Om det verkligen var Helmut Kohls, eller om det endast är Maike Kohl-Richters vilja är det ingen utomstående som längre vet.