Hoppa till huvudinnehåll

Irina på Emsalö har bybutiken som livvstil

Irina Hoyer-Viitala i Emsalö Byaboden.
Irina Hoyer-Viitala ser kunderna i bybutiken som en del av hennes stora familj. Irina Hoyer-Viitala i Emsalö Byaboden. Bild: Yle / Stefan Paavola Emsalö,bybutiker

På Emsalö i Borgå är bybutiken stället där både öborna, sommargästerna och besökarna sammanstrålar dagligen. Irina Hoyer-Viitala ser kunderna som en enda stor familj.

- Jag äger ju inte butiken. Jag kallar mig springflicka med ansvar, skrattar Irina Hoyer-Viitala vid Emsalö byaboden i Borgå.

För ett och ett halvt år sedan tog hon över ansvaret för bybutiken efter att tidigare ha jobbat där som biträde.

Emsalö byaboden i Borgå.
Irina och Victoria bär in färskvaror i byaboden. Emsalö byaboden i Borgå. Bild: Yle / Stefan Paavola Emsalö,bybutiker

Hoyer-Viitalas väckarklocka ringer klockan 5.45 varje morgon. Utom på söndagar, då ringer den först klockan åtta. Dagen börjar med ett besök i affären på fastlandet för att handla färskvaror.

Under tiden öppnar allt-i-allot Victoria Wahrman butiken. Trots att det står 10 till 19 på dörren så är tiderna flytande.

Redan klockan halv tio har sex byggarbetare slagit sig ner på stolarna i butikens lilla kök. De dricker kaffe och äter semlor innan de åter beger sig av åt varsitt håll för att fortsätta jobba.

En man går in i Emsalö byaboden i Borgå.
Byabodens dörr går flitigt redan innan klockan 10. En man går in i Emsalö byaboden i Borgå. Bild: Yle / Stefan Paavola Emsalö

Hoyer-Viitala lägger fram färska frukter, piroger och bakelser med omtanke.

- Det är som att inreda varje dag, att göra det trevligt och mysigt. Jag hämtar in färska blommor dagligen. När jag köper in varor försöker jag fundera vem som är på ön och vad de kanske vill ha, eller vad de skulle bli glada för.

Irina Hoyer-Viitala i Emsalö Byaboden.
Irina Hoyer-Viitala njuter av sitt jobb. Irina Hoyer-Viitala i Emsalö Byaboden. Bild: Yle / Stefan Paavola Emsalö

Hoyer-Viitala säger att hon är tacksam för sitt jobb och sin roll i bybutiken.

- Det är på något sätt fint att få tjäna och hjälpa till. Jag är mera hjälpreda än köpman. De som inte vill eller hinner handla inne i centrum får vad de behöver hos oss istället.

Emsalö byaboden i Borgå.
Kunderna får ta gratis rabarber. Emsalö byaboden i Borgå. Bild: Yle / Stefan Paavola

- Jag gillar att vara i kontakt med människor och lära känna ön. Det har blivit lite som en stor familj och på det sättet orkar man.

Hoyer-Viitala säger att hon tror att människor har blivit rädda för arbete och för arbetstider. Istället säger hon att man borde vara nyfiken, öppen och flitig så blir det nog bra.

Emsalö byaboden i Borgå.
Nästan alla föremål och möbler i bybutiken har en historia och har hämtats dit av någon av kunderna. Emsalö byaboden i Borgå. Bild: Yle / Stefan Paavola Emsalö

Som en balettföreställning

Irina Hoyer-Viitala jämför bybutiken vid en balettföreställning.

- Om man går och ser på en balettföreställning så vill man njuta av det man ser, det ska vara en upplevelse för alla sinnen. Balettdansösen måste göra en hel del jobb innan hon går upp på scenen, och det är likadant här.

Hon säger att det hjälper att de är flera som delar på bördan. Förutom hon själv och Victoria Wahrman jobbar det i butiken också två sommarjobbare.

Irina Hoyer-Viitala i Emsalö Byaboden.
Irina Hoyer-Viitala i Emsalö Byaboden. Bild: Yle / Stefan Paavola Emsalö

Hoyer-Viitala lämnar oftast butiken först klockan 22.

- Jag har en ritual jag gör innan jag går hem. Jag brukar svänga mig om i dörren och tacka. Jag sätter upp handen och liksom tackar boden och i största allmänhet tackar för dagen. Jag känner en stor tacksamhet för att jag får göra det jag gör.