Hoppa till huvudinnehåll

Jättebalsaminen rensas bort med gemensamma krafter

Hietalahden Martat rensar jättebalsamin.
Hietalahden Martat är en av de 17 föreningar som rensar bort jättebalsamin. Hietalahden Martat rensar jättebalsamin. Bild: Privat/Tiina Salonen Jättebalsamin,Ogräsbekämpning,rensning,päivi teppo

Vasa stad har bjudit in till rensningstalko och 17 föreningar och sammanslutningar har anslutit sig för att få bort jättebalsaminen från stadens grönområden och närskogar.

Jättebalsaminerna i Sandviken, Sunnanvik och på Högbacken stryker med när de första grupperna i rensningstalkot satte igång på fredagen.

– Rensningen av jättebalsaminen började nu. Den avlägsnas innan jättebalsaminen fröar av sig och sprider sig, berättar grönområdeshortonom Leila Roininen i ett pressmeddelande.

Vaasan Hietalahden Martat är en av föreningarna som är med i rensningen och föreningens ordförande, Päivi Teppo, är nöjd.

– I dag började vi och nästa vecka fortsätter vi på andra sidan. Här kan man se resultatet av sitt eget arbete och området blir snyggt.

Jättebalsamin växer vid Hardombäcken.
Jättebalsaminen har satts på den nya EU-listan över invasiva främmande arter. Jättebalsamin växer vid Hardombäcken. Bild: Yle / Hanna Othman Jättebalsamin,hardombäcken

En invasiv art

Jättebalsaminen blev så sent som i juni upptagen på EU-listan över invasiva främmande arter.

I Finland har den spridit sig från trädgårdar till naturen och växtbestånden minskar naturens mångfald och sänker rekreationsvärdet.

Gråbotalko senare i sommar

I slutet av juli och början av augusti ordnar staden även talko för att rensa Gråbo. Föreningar som är intresserade kan höra av sig till Grönområdesenheten per e-post viheralueyksikko@vaasa.fi.

Föreningen kan själv föreslå ett invaderat område som ska rensas och staden är också beredd att föreslå områden där arbete kan utföras.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten