Hoppa till huvudinnehåll

Guardian: Sjukhus rädda för antibiotikabrist efter explosion på kinesisk läkemedelsfabrik

En person i läkarrock med ett stetoskop på bröstet.
En person i läkarrock med ett stetoskop på bröstet. Bild: Mostphotos hälsovård,sjukskötare,sjukvård,hälsovårdstjänster,läkare,diagnostik,sjukdomar,centralsjukhus,patient,veterinärer,mediciner,Stetoskop

En explosion på en kinesisk läkemedelsfabrik har lett till en världsomfattande brist på ett av de mest använda antibiotikapreparaten piperacillin. Preparatet ges bland annat till patienter med lunginflammation.

Läkemedlet piperacillin ges ofta intravenöst och ges förutom till lunginflammationspatienter också till patienter med ämnesomsättningssjukdomar och urinvägsinflammation.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian har man i Storbritannien haft brist av preparatet sedan mars och sjukhusen har blivit tvungna att begränsa användandet av piperacillin.

Den kinesiska fabriken har kommit igång igen efter explosionen. Det är ännu oklart när det finns tillräckligt av preparatet på marknaden och det kan ta flera månader att få igång det världsomfattande leveranssystemet, befarar läkarna.

Av antibiotikapreparaten är piperacillin det näst mest använda. Flera av de ersättande preparaten är mindre effektiva eller kan som biverkning orsaka leverskador. Läkarna har blivit tvungna att använda ett preparat vid namnet Meropenem vars problem är att flera bakteriestammar blivit immuna mot det.

Beroendet av ett preparat riskerar patientsäkerheten

I Storbritannien har användandet av piperacillin begränsats och ges enbart till patienter som lider av allvarlig blodförgiftning samt till dem som har lunginflammation. Läkare befarar ändå att preparatet kan ta slut även då det gäller dessa patientgrupper.

Andrew Seaton, ordförande för SAPG (Scottish Antimicrobial Prescribing Group) som representerar det brittiska hälsovårdssystemet uppskattar att problemen med tillgång till läkemedel kommer att bli allt vanligare. Då det blir brist på ett antibiotikapreparat kan det leda till att ett ersättande preparat får en alltför stor efterfrågan.

Enligt Seaton skulle det vara bra om sjukhusen skulle använda en större mängd av olika antibiotikapreparat.

- När det blir världsomfattande leveransproblem skulle riskerna vara mindre om vi inte skulle vara så beroende av ett enda preparat, säger Andrew Seaton.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes