Hoppa till huvudinnehåll

Håll koll på reglerna när du flyger drönare - fem saker att tänka på

Niko Laurila tar flygfoton av Borgå.
Helsingfors har infört no drone-zoner, till dem hör bland annat en stor del av området omkring Senatstorget. Niko Laurila tar flygfoton av Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder

Helsingfors har infört flera No drone-zoner där det är förbjudet att flyga drönare. Det är också viktigt att du behärskar flygtekniken, säger fotograf Jonatan Hedberg.

Hedberg har fotograferat i omkring tio år och fotograferat med drönare i cirka ett år. Han fascineras av möjligheten att fota bekanta landskap från ett helt annat perspektiv, uppifrån luften.

- Det är ju roligt och tidigare var det bara möjligt med luftballonger eller helikoptrar, vilket var dyrt. Nu finns det tillgängligt för så gott som vem som helst, säger han.

Hedbergs drönare väger omkring 1,4 kilo.

- I Finland överlag får man flyga till upp till 150 meters höjd så händer det någonting är det ganska mycket plast som dimper ner.

Vad är du själv förberedd på när du ska flyga?
- Rent allmänt gäller förstås att alltid ha dem inom synhåll, samt att inte flyga på över 150 meters höjd. Och förstås att hålla koll på sin utrustning och att allt fungerar. Så gäller det att kunna flyga, att öva på det innan man beger sig ut.

Tänk på det här när du flyger drönare

Fem punkter för dig som ska flyga drönare:

- Ha alltid drönaren inom synhåll.

- Flyg inte ovanför folkmassor.

- Flyg alltid på lägre än 150 meters höjd.

- Stör inte andra människors privatliv när du fotar eller filmar med drönare

- Du måste hålla dig på fem kilometers avstånd från en flygplats och då flyga på bara 50 meters höjd

Källa: droneinfo.fi

Helsingfors har nyligen infört no drone-zoner där drönare är förbjudna, bland annat en stor del av området omkring Senatstorget är förbjudet för drönare. Kartor med förbudszonerna finns på sajten droneinfo.fi.

Många drönare kan programmeras så att de kan varna om de närmar sig no drone-zoner eller till exempel flygplatser och kärnkraftverk som man inte heller får flyga i närheten av. Men i slutändan är det på varje enskild drönarflygares ansvar att själv ha koll på reglerna.

Jonatan Hedberg håller upp sin drönare på Salutorget i Helsingfors.
På Salutorget får Jonatan Hedberg inte låta drönaren flyga. Jonatan Hedberg håller upp sin drönare på Salutorget i Helsingfors. Bild: Marianne Sundholm / Yle obemannade luftfarkoster,jonatan hedberg

Det är många amatörer i farten med drönarna, säger Hedberg, men det har ändå inte skett några allvarliga olyckor ännu. Men riskfritt är det inte med teknik i luften. Under Mauno Koivistos begravning beslagtog polisen ett par drönare i Helsingfors stad för att de flugits över folkmassor, vilket man inte får göra på grund av säkerhetsrisken.

Vad ska man tänka på om man själv vill börja flyga med drönare?
- Grundregeln är att du verkligen kan flyga och så att du följer reglerna, att du håller dig på 150 meters höjd och respekterar de förbjudna zonerna. Trafi ger ut bra regler så jag rekommenderar att man läser igenom dem noga innan man börjar flyga, säger Hedberg.

I Sverige har drönare förbjudits med hänvisning till integritetsskyddet. Det gäller förstås att komma ihåg lagarna om hemfridsbrott och privatliv, att inte flyga utanför någons fönster eller in på någons gård, men det gäller ju inte bara drönarfotografering utan all fotografering.

Läs också