Hoppa till huvudinnehåll

Helander visste att han hade kastet i sig: "Kanske lite överraskande att det hände redan i dag"

Oliver Helander kastar spjut för IF Raseborg.
Helander vann spjutkarnevalen i Pihtipudas. (Arkivbild) Oliver Helander kastar spjut för IF Raseborg. Bild: Yle/Bubi Asplund friidrott,spjutkastning,spjutkastare,Oliver Helander,Karis,Västnyland,Raseborg,if raseborg

Oliver Helander inte bara slog sitt personliga rekord i spjut – han fullständigt krossade det och kom över 80 meter i spjutkarnevalen i Pihtipudas. Detta efter en allt annat än lätt period med operation och rehabilitering.

På grund av armbågsoperationen i fjol gick vintern åt till rehabilitering och tränaren Glenn Lignell har räknat ut att Helander sedan dess kastat 13 hårda kast på tävling. Och inga hårda träningskast överhuvudtaget.

– Ofta brukar man behöva flera tävlingskast innan man får till stånd ett sådant där kast. Att det här kom i den tredje tävlingen efter rehabiliteringen visar bara hur mentalt och fysiskt begåvad Helander är, sade Petteri Piironen, spjuttränare på Finlands Friidrottsförbund SUL.

Helander själv smått förvånad

Helanders tidigare rekord på 76,28 med herrspjut var två år gammalt. Förbättringen till 80,04 i Pihtipudas var med andra ord rejäl.

– Det känns väldigt bra. Rekordet blev 3–4 meter bättre så inte kan man vara annat än nöjd, sade Helander till Yle efter tävlingen.

– Jag visste att jag kunde kasta 80 meter, men kanske det var lite överraskande att det hände redan i dag.

Polen först

Nu riktas blickarna mot säsongens huvudmål: U23-EM i Polen den 13–16 juli.

– Om jag kan kasta ett sådant här kast i EM är jag riktigt nöjd, slog Helander fast.

Så länge armbågen inte ställer till det är det mesta möjligt.