Hoppa till huvudinnehåll

5 tips för hur du hittar studiebostad

Olympia i Vasa.
Här kan man bo. Eller någon annanstans. Lägg inte alla ägg i samma korg utan sök många olika studiebostäder. Olympia i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen bostad,bostäder

Söker du studiebostad? Då är du inte ensam. Just nu söker många studerande en studiebostad, men att hitta en är inte alltid lätt. Vi har samlat fem tips för hur du lättare ska hitta en plats att bo på när studierna inleds på hösten.

1. Var mindre kräsen

Tråkigt men sant. Enligt bostadsstiftelsen Hoas vill de flesta studerande bo centralt och i en etta. Det här ger dig en unik chans att skilja dig från mängden.

Om du är beredd att bo lite längre bort, och kanske dela kök med någon annan borde chanserna att snabbt och enkelt hitta en studiebostad vara betydligt bättre.

- Agera snabbt och var inte kräsen, säger Hoas vd, Matti Tarhio.

Ju större krav du har desto mindre är chanserna att du får en Hoas-bostad.

I augusti kommer bostadsbehovet att vara störst, bedömer Tarhio, och då kommer Hoas ha 10 000 ansökningar i systemet. Därför är det skäl att skicka in ansökan redan nu.

Tarhio säger att Hoas försöker prioritera personer som kommer från övriga Finland och inte från Helsingforstrakten, så om du till exempel är österbottning så kan du ha bättre tur.

Senare på hösten kommer några tusen bostäder att bli lediga. Men har du tid att vänta?

Hoas säger (28.6.2017) att de har 7102 bostadsansökningar varav mindre än en tiondel är till delade bostäder.

2. Sök många olika bostäder

Har du redan skickat i väg en bostadsansökan? Bra. Räcker det? Nja.

Bäst chanser att hitta en studiebostad har du om du inte lägger alla ägg i samma korg. Sök inte bara lägenhet till ett ställe. Håll också koll på den privata marknaden.

3. Överväg att dela bostad med någon

Hoas uppger att fyra av fem inkomna ansökningar gäller ettor. Väntetiden för eget boende kan ändå vara upp till ett år. Rum i stiftelsens delade lägenheter och boende längre bort från centrum är lättare att få.

Redan i början av det här året noterade Hoas flera ansökningar än tidigare, men som sagt, chanserna att få en delad bostad är mycket större än att få en etta. Ta dig en funderare!

4. Sociala medier

Här följer en av två bostadsklassiker, och först ute är sociala medier. Det finns flera olika Facebook-grupper för hyresbostäder i olika städer.

Gå in och bläddra bland annonserna, eller publicera en ”önskas hyra”-annons. Kanske någon känner någon som känner någon?

Här finns exempel på en grupp i Österbotten
Och här en i Helsingfors Helsingfors

5. De finlandssvenska klassikerna

Kom du ihåg dem, de finlandssvenska klassikerna?

Svenskfinland är fullt med stiftelser som hyr ut bostäder till exempel åt studerande.

En annan klassiker som studerande brukar ta till är Kyrkpressens annonssida. Där kan man hitta annonser på hyresbostäder.

Bonus: Här är era tips!

Vår lista är ju knappast perfekt, så vi efterlyste era bästa tips. Vi fick massor. Här är några.

"Jag sökte lägenhet redan före jag fick min studieplats så jag var ute i väldigt god tid."

"Jag klagade på att jag har lång väg till skolan och att det stör skolgången. Jag ringde också upp dem och kollade vad läget är och påminde hur viktigt det är att jag får en bostad. Alltså klaga, men gör det i smyg."

"Jag fick min bostad från en kompis bekants bekants mamma. Låt alltså alla veta om att man ska fara och studera i en annan stad."

Har du fler tips? Kommentera gärna!