Hoppa till huvudinnehåll

André Linman: Rockstjärna redan som femtonåring

Andre Linman på Popkalaset 2011.
Som 15-åring slog Andre Linman igenom med rockbandet Sturm und Drang. Numera spelar han i bandet One Desire. Andre Linman på Popkalaset 2011. Bild: Alexander Granholm

När André Linman var femton år var han ledsångare i bandet Sturm und Drang som slog igenom nästan över en natt. I hans sommarprat får vi höra om hur det är att vara tonåring och internationell rockstjärna som spelar för 40 000 människor i en arena.

När pojkarna i bandet Sturm und Drang slog igenom gick de på nionde klassen i Vasa övningsskola. Låten Rising son sålde snabbt 30 000 exemplar och en Europaturné bokades upp med spelningar i Tyskland, Polen, Schweiz och Italien.

- Vi var ett gäng yra höns, säger André Linman. Vi gjorde mera bus än vad som ryms i ett sommarprat och läxorna gjorde vi på planet hem från Italien efter en fem veckors turné.

De hade en del föräldrar med på turnén som skulle se till att pojkarna skötte sig och att allt skulle gå smidigt. Men det var inte så lätt eftersom pojkarnas största mål var att smita ut från hotellet när föräldrarna inte märkte.

En gång smet vi till fots över gränsen till Ryssland, för vi tyckte det var häftigt. När vi svängde och var på väg tillbaka stötte vi på gränspatrull. Tack och lov var det finska gränsbevakningen, som lät oss promenera tillbaka efter att vi fått förklara oss.― André Linman

Skivindustrin förändras

André delar friskt med sig av sina erfarenheter från tre år av turnerande. Sommarpratet handlar inte bara om pojkstreck och bus utan också om hur skiv- och musikindustrin har förändrats på tio år.

Skivförsäljningen har brakat ihop, men Youtube och Spotify har gjort att det har blivit lättare att få synlighet.

- Om man vill bli stor nuförtiden så är det överhuvutaget inte samma sak som att tjäna pengar på sin musik.

- Det är spelningarna som ger musikern betalt. När man gör en massa spelningar per år för att tjäna pengar har det inte nånting att göra med att bli känd. Det är ingen som har slagit igenom på en bröllopskeikka i Hangö.

Om man som musiker strävar efter synlighet måste man göra stora, häftiga spelningar där man får synlighet – oftast utan betalt. Intervjuer är vikta för synlighet men de ger inte heller betalt.

Nya bandet heter One Desire

Pojkarna växte upp och Sturm und Drang splittrades när några av bandmedlemmarna började studera i andra städer.

Det blev en låg period för André, men sedan ett år tillbaka har han ett nytt band, One Desire, som just har gjort sin första Europaturné.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i Andrés sommarprat.