Hoppa till huvudinnehåll

En utmaning att anpassa sig till en halvfärdig vårdreform

Marina Kinnunen står i sitt kontor. Hon bär en rutig klänning och i bakgrunden syns en whiteboardtavla.
Marina Kinnunen. Marina Kinnunen står i sitt kontor. Hon bär en rutig klänning och i bakgrunden syns en whiteboardtavla. Bild: Yle/ Axel Brink porträtt

Möt sjukvårdsdistriktets nya förändringsledare Marina Kinnunen. Hennes jobb är att förbereda sjukvårdsdistriktet för en vårdreform som ännu är abstrakt.

Till en början kommer den nya förändringsledaren Marina Kinnunens tid att gå åt till att delta i vad staten kallar för förändringsakademi, där folk från sjukvårdsdistrikten får en sorts handledning i hur vård- och landskapsreformen ska tas i bruk i landskapen.

- Informationen man får där måste vi föra hit och implementera och planera hur vi gör saker här i Österbotten, säger Kinnunen.

Luddig förändring

Kinnunen arbetar sida vid sida med förändringsledarna Jukka Kentala och Varpu Rajaniemi. Det är en utmaning att förbereda en reform som man egentligen ännu vet väldigt lite om. Få saker är konkreta.

- Alltid finns det nåt lagförslag där man måste ta reda på vad det betyder i vår verksamhet. Men man kan aldrig lita på att det är den slutgiltiga lagen. Inte är det lätt, säger Kinnunen.

Kinnunen är skeptisk till att tidtabellen kommer att hålla.

- Inte hoppas jag heller att den inte blir av. Det kommer många positiva saker med den och den behöver göras, men det skulle vara lättare om vi skulle ha en lag.

Lärde sig av Honga

Marina Kinnunen började som sjukskötare på Vasa centralsjukhus år 2000 men började ganska fort att arbeta med olika projekt om patientsäkerhet. Efter det blev hon kvalitetschef för att år 2012 ta över som chefsöverskötare. Nu har hon blivit vald till att vara en av förändringsledarna där hon tar över när Göran Honga går i pension.

- Min erfarenhet kommer från att jag har sett vad Honga har gjort, säger Kinnunen.

Tar universitetssjukhusplanerna i beaktande

Än så länge kommer inte frågan om ett gemensamt universitetssjukhus på västkusten att ligga på Kinnunens bord. Göran Honga kommer att handskas med det projektet.

- Självklart måste jag ta det i beaktande i mitt jobb. Om jag skulle säga min synvinkel så tycker jag att man måste utreda alla möjligheter. Men man måste också realistiskt se alla risker, säger Kinnunen.

Vilka är de riskerna?

- Då blir vi en del av ett universitetssjukhus. Nu är vi ett eget sjukhus där vi kan bestämma om många saker. Om vi är en del av en större helhet kan vi inte själva bestämma, säger Kinnunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten