Hoppa till huvudinnehåll

Konst om flykt, krig och Dalsbruk ställs ut

Målning som föreställer flyktingar i en båt och en person i havet .
Amina AlKahat målade en minnesbild som väcker starka känslor både hos konstnären och betraktaren. Målning som föreställer flyktingar i en båt och en person i havet . Bild: Yle/Monica Forssell konst,flyktingar

Flyktingars språkundervisning i Dalsbruk blev samtidigt en chans att få måla. Nu ställer de nya Kimitoöborna ut på Pappersbodens galleri i Kimito.

- Målandet väckte till liv bilder på människor som lämnade Syrien för Europa och drunknade till havs, berättar Amina AlKahat.

Hon är en av de tjugo syriska flyktingar som anlände till Dalsbruk i början av året och i mars påbörjade en kurs i finska.

Kvinna och man med målningar i händerna.
Ahmad AlSharkat och Amina AlKahat. Kvinna och man med målningar i händerna. Ahmad AlSharkat

Kursen leddes av Marianne Jokinen och det var Jokinen som fick idén att blanda undervisningen i finska med målande.

- Tre timmar på raken utan ett gemensamt språk kan vara ganska tungt för alla så jag tänkte att vi måste hitta på något konstnärligt. Men då jag inte kan sjunga eller spela något instrument så blev det att istället måla eller rita, berättar Jokinen.

Rubriker som kursdeltagarna jobbade kring var Aleppo, Turkiet, Dalsbruk.

Två kvinnor bläddrar bland teckningar.
Artesan Sari Kippilä (till höger på bilden) hjälpte till med kursens konstnärliga del. Till vänster Marianne Jokinen. Två kvinnor bläddrar bland teckningar. Bild: Yle/Monica Forssell sari kippilä

- Kursen har varit utmärkt, berömmer Ahmad AlSharkat, som hör till dem som fortsatt måla också efter att kursen i finska tog slut.

- Vi har kommit hit från kriget och hade först inget intresse av att måla men Marianne och Sari har spelat en stor roll, förklarar AlSharkat med hjälp av tolken Haggui Faical.

Färggrann teckning.
Färggrann teckning. Bild: Yle/Monica Forssell konst,målningar

- En del av målningarna berättar om den finländska naturen och en del om kriget i Syrien, berättar AlSharkat.

- Man kan se att målare i alla åldrar deltagit i kursen. Målningarna föreställer landskap, berg, lamm och vyer från flyktinglägret i Turkiet, sammanfattar Jokinen utställningen och tillägger att havet finns med på många målningar.

Både det hav som ligger utanför Dalsbruk och det hav som finns långt borta.

- Någon riktig terapi har det inte varit, betonar Jokinen. Men jag tror att det är de konstnärliga vägarna som är de rätta vägarna för att leva om också svåra saker.

Utställningen är öppen hela juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland