Hoppa till huvudinnehåll

Kritik mot Merkels tigande – nu presenterar CDU sitt valprogram

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Angela Merkel Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bild: AFP / Lehtikuva Angela Merkel,Tysklands kristdemokratiska union (CDU),Tyskland,politiker,cdu

I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel fått utstå en hel del kritik för att hon och hennes kristdemokrater har hållit låg profil om de för partiet viktiga frågorna inför valet i september. I dag ska man ändå lägga fram sitt valprogram. Det är verkligen på tiden anser motståndarna.

– Kristdemokraterna tiger i sakfrågor. Man gör allt för att undvika politisk debatt och man försöker passivera väljarna. Att ha Merkel tycks räcka.

– Det här kallar jag för ett attentat mot demokratin, konstaterade kanslerkandidaten Martin Schulz då socialdemokraterna slog fast sitt valprogram för en vecka sedan.

Ett uttalande som har fått mycket uppmärksamhet och som man från kristdemokratiskt håll bestämt har avvisat.

De som håller med Schulz anser sig ändå ha fått saken bekräftad också under den senaste veckan.

Då förbundsdagen i fredags röstade för det samkönade äktenskapet, var det Merkel som satte bollen i rullning trots att hon själv till slut röstade emot.

Kritikerna ser att hon på det här sättet i god tid ville slippa en för andra partier viktig valfråga.

Ingen övre gräns för flyktingar

Härefter ska socialdemokraterna och de övriga politiska motståndarna i alla fall ha något mer konkret att bita sig fast i, då kristdemokraterna presenterar sitt valprogram.

Delar av innehållet läckte ut redan i söndags och tyngdpunkterna i valprogrammet ligger bland annat på fler poliser, fler nya bostäder och betydligt färre arbetslösa.

Så vill kristdemokraterna fram till år 2025 halvera antalet arbetslösa i Tyskland. Det här skulle betyda en arbetslöshet på under tre procent.

Kristdemokraterna vill också förbättra säkerheten med 15 000 nya polistjänster.

En årlig övre gräns för antalet flyktingar som kommer till Tyskland ska inte finnas inskriven i programmet, trots att det har varit ett krav från de bayerska kristdemokraterna.