Hoppa till huvudinnehåll

Matti Nykänen dragplåster under Jakobs dagar - finlandssvenska feminister besvikna

Gammaldags torg anno 2016.
Gammaldags torg vid Jakobs dagar 2016. Gammaldags torg anno 2016. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Jakobstad,Jakobs dagar

Ett av affischnamnen vid årets upplaga av Jakobs dagar är Matti Nykänen.

- I mina ögon känns det fel att en sådan person lyfts fram utan att det ifrågasätts i högre grad, säger Malin Kock Hansen som uppmärksammat detta på finlandssvenska feministers Facebooksida.

I år går Jakobs dagar i Jakobstad av stapeln mellan 16 och 23 juli.

Vid Stadshotellet i Jakobstad kommer Matti Nykänen att vara en av artisterna. Det här upprör finlandssvenska feminister.

"Vem bryr sig om misshandlade kvinnor?"

Malin Kock Hansen, hemma från Jakobstadsregionen, önskar att det funnits mer kritiskt tänkande i valet av underhållare.

- När jag läste att Matti Nykänen ska vara med under Jakobs dagar blev jag upprörd och besviken.

Orsaken är att Matti Nykänen tidigare blivit dömd för misshandel och även suttit i fängelse.

Matti Nykänen.
Matti Nykänen, känd bland finländarna bland annat som backhopparlegend. Matti Nykänen. Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press Matti Nykänen

I sitt inlägg i gruppen Finlandssvenska feministers Facebooksida frågar sig Kock Hansen vem som egentligen bryr sig om misshandlade kvinnor.

- Det borde finnas andra artister i Finland som skulle kunna gästa det här evenemanget då det ändå är ett av stans viktigaste kulturella evenemang än en som blivit dömd upprepade gånger för misshandel och suttit i fängelse på grund av det.

- Det här får mig att fundera vad Stadshotellet i Jakobstad riktigt står för och vill bli betraktade som. Jag hoppas att fler människor ser på det här med kritiska ögon och väljer att bojkotta programmet.

"Vi vill svara på önskemål"

Från Stadshotellets sida beklagar man att Matti Nykänens deltagande har väckt negativa känslor. Matilda Engström, försäljningschef på Stadshotellet i Jakobstad som är med och arrangerar Jakobs dagar vid Stadshotellet säger att man försökt svara på de önskemål som kommit in.

- Till torsdagen som är den dag som riktar sig mer till finskspråkiga har det önskats inhemska artister som sjunger på finska och då har vi tyckt att Matti Nykänen passat in i den beskrivningen.

Lockat publik tidigare

Enligt Engström spelar även budgeten en roll i valet av Nykänen.

- Vi valde Nykänen eftersom vi försöker hålla budgeten så låg som möjligt så att vi kan ha gratis inträde så att alla som vill njuta av musik har möjlighet till det.

Matti Nykänen har också tidigare uppträtt vid Stadshotellet i Jakobstad.

Stadshotellet i Jakobstad
Stadshotellet i Jakobstad. Stadshotellet i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,stadshotellet i jakobstad

Enligt Engström fick man ingen negativ respons då.

- Ifall responsen tidigare hade varit negativ skulle vi nog ha uppmärksammat det, men det har alltid varit mycket människor under hans uppträdanden hittills.

Uppdaterad 4.7 kl. 10:58: En mening togs bort för att ytterligare förtydliga att uttalandena i artikeln inte gäller hela fb-gruppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten