Hoppa till huvudinnehåll

Förnyad service i Östra hamnen – nu ska båtgäster och segeltävlingar lockas till Hangö

Hamnkontoret i Östra hamnen i Hangö.
Gästhamnsservicen i Östra hamnen i Hangö sköts av HSF Marine. Här fanns bara träd och bergsknallar innan modulerna sattes upp. Hamnkontoret i Östra hamnen i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle hangö gästhamn moduler

Ett splitternytt hamnkontor och förbättrad service i gästhamnen. Det är saker som ska ge ett lyft åt Östra hamnen och i praktiken ska det innebära fler båtturister och seglingstävlingar i Hangö.

I våras restes ett nytt hamnkontor som består av flera olika moduler i Östra hamnen. Där finns nya duschar, bastur, café och annan service som en båtturist kan tänkas behöva.

Utsikt från övre delen av Hangö hamnkontor där damerna har sin bastu.
Utsikt från andra våningen där damerna har sin bastuavdelning. Utsikt från övre delen av Hangö hamnkontor där damerna har sin bastu. Bild: Marica Hildén / Yle hangö gästbåtshamn

Det är Hangö segelförening HSF som står bakom bygget. Föreningen tog över ansvaret för gästhamnen i våras efter företaget Ruber.

En plats där man vill stanna

Tidigare har båtar valt att köra förbi i stället för att stanna i Hangö. Nu är tanken att göra Hangö till något mer än en plats där man tankar och handlar, säger Oscar Cavonius som är hamnkapten i Östra hamnen.

- Vi har satsat mycket på att det ska bli en sådan gästhamn att man vill komma hit, och att man inte måste hit.

Thore Strandback och Ulla Roth trivs på hamnkontorets nya uteservering i Hangö.
Thore Strandback och Ulla Roth tycker att det nya hamnkontoret i Östra hamnen i Hangö har lyckats över förväntan. De har hört bara positiva kommentarer. Thore Strandback och Ulla Roth trivs på hamnkontorets nya uteservering i Hangö. Bild: Marica Hildén / Yle thore strandback

Cavonius har redan fått positiv feedback för den nya byggnaden och den nya servicen.

- Flera har varit här och sagt att de senaste åren har de kört förbi men de tänkte att de ska komma hit nu när allting är nytt. De har varit nöjda.

Vet du varför de tidigare åkt förbi?

- De har helt enkelt inte tyckt att det varit tillräckligt bra för dem.

Mats Rehnström sköter baren i Hangös nya hamnkontor i Östra hamnen.
Mats Rehnström är krögare i det nya hamnkontoret. Mats Rehnström sköter baren i Hangös nya hamnkontor i Östra hamnen. Bild: Marica Hildén / Yle hangö gästbåtshamn

Cavonius berättar att han fått bra respons på helheten. Båtgästerna har gillat de nya basturna, att gästhamnens personal möter båtarna på bryggorna och ribbåten som kan hjälpa båtgästerna att hitta rätt båtplats.

Ännu finns det vissa saker som gästhamnen inte har men som är på kommande, säger Cavonius.

- Vi ska ha en diskplats och det var tänkt att här också ska finnas en lekpark. Men den hinner vi inte få hit den här säsongen.

Djungeltrumman ska göra reklam

I fjol hade Östra hamnen ungefär 6 000 övernattningar, varav 4 000 i juli. Hittills i år har hamnen haft drygt 1 000 övernattningar trots det kalla vädret.

Antal övernattningar per årÖstra hamnenHangöby hamn
20165 833396
20156 281388
20146 565316
20136 267395
20126 235428
20116 695580

Gästhamnen i Östra hamnen gör reklam för sig på sociala medier såsom Instagram och Facebook samt via annonser i seglingstidningar. Man hoppas också att djungeltrumman ska göra sitt.

- Vi försöker bemöta de som kommer hit på bästa möjliga sätt så att de för ordet vidare att det är bra här, säger Oscar Cavonius.

Fler tävlingar redan i nästa sommar

Det är inte bara båtgäster som ska lockas till Östra hamnen. Seglingstävlingar ligger också på listan.

Hangö hamnkontor, puben Roxx och Regatta resorts bostäder i Östra hamnen.
HSF Marine sköter gästhamnsverksamheten i Östra hamnen. Från det nya hamnkontoret har man utsikt över Pub Roxx där kontoret fanns tidigare. I bakgrunden syns de nya bostäderna som Regatta Resorts bygger. Hangö hamnkontor, puben Roxx och Regatta resorts bostäder i Östra hamnen. Bild: Marica Hildén / Yle hangö hamnkontor roxx regatta resorts bostäder

På fredag (7.7) inleds den sedvanliga regattan i Hangö och förhoppningen är att staden ska få stå värd för fler värdetävlingar i nästa år, säger segelföreningens kommodor Kalle Niemi.

- Vi har lagt ut trådarna för 2018 och jag har en känsla av att vi kommer att ha fler värdetävlingar i Hangö nästa sommar. Det ser ljust ut.

HSF:s kommodor Kalle Niemi och Oscar Cavonius, hamnkapten.
HSF:s kommodor och regattakommitténs ordförande Kalle Niemi och hamnkapten Oscar Cavonius. HSF:s kommodor Kalle Niemi och Oscar Cavonius, hamnkapten. Bild: Marica Hildén / Yle hangö gästbåtshamn

Förhoppningen är att den nya servicen ska ge en boost åt hamnen som de senaste åren haft tuff konkurrens av stora hamnar i Mariehamn, Tallinn och Helsingfors.

- Tanken är att göra Hangö till ett tävlingscenter. Vi samarbetar med Finlands Seglingsförbund. Det skulle vilja ha mera aktiviteter i Hangö, säger Kalle Niemi.

Hittills i år har 180 båtar anmält sig till regattan i Hangö. Det är tio färre än i fjol. Kalle Niemi tror knappast att det är segelföreningens fel att deltagarsiffran har dalat.

- Jag tror det är vädret som är orsaken.

Båtarna tävlar på fyra banor i 18 båtklasser. Regattan avslutas på söndag (9.7).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland