Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolisen använder inte bältessängar – "Skulle vara bästa alternativet i vissa fall"

Bild på bältessäng av typ som är godkänd av polisstyrelsen och har använts i polishäktet i Esbo.
Bältessängen i polishäktet i Esbo togs ur bruk i juni. Sängen har använts några gånger per år för att lugna ner självdestruktiva personer. Bild på bältessäng av typ som är godkänd av polisstyrelsen och har använts i polishäktet i Esbo. Bild: Polisinrättningen i Västra Nyland polisen,esbopolisen

Helsingforspolisen använder sig av läkarhjälp för att lugna ner aggressiva personer i polishäktet i stället för att använda bältessängar. Yle Huvudstadsregionen berättade i slutet av juni att personalen vid polishäktet i Esbo i Kilo har använt en bältessäng för att lugna ner personer som sannolikt skulle skada sig själva eller andra.

Esbopolisen har tagit sängen ur bruk efter att ha blivit prickad av både biträdande justitieombudsmannen och Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr. Personer kan bindas fast i sängen vid både händer och fötter så att ansiktet är riktat nedåt, med ett hål endast för munnen.

I polishäktet i Böle i Helsingfors finns inte en likadan säng. Det har inte heller funnits konkreta planer på att skaffa en bältessäng.

Hur reagerar polisen i Helsingfors i situationer där Esbopolisen tidigare har ansett att en bältessäng är det bästa alternativet, överkommissarie Juha Tuomela?

- Vissa tider jobbar en läkare och en hälsovårdare vid polishäktet i Helsingfors och då är det lätt att få hjälp av dem. Dessutom är personalresurserna större vid polisinrättningen i Helsingfors jämfört med andra polisinrättningar, säger överkommissarie Juha Tuomela, chef för specialenheten vid Helsingforspolisen.

Enligt Tuomela försöker polisen i första hand lugna ner en aggressiv person genom att prata. I vissa svårare fall måste polisen använda "fysisk kraft".

Helsingin poliisitalo, pasila
Bältessängar används inte i polishäktet i Helsingfors. Helsingin poliisitalo, pasila Bild: Jouni Immonen / Yle

"I en de fall skulle en bältessäng vara det bästa alternativet"

Trots att Helsingforspolisen inte har haft planer på att börja använda en bältessäng sticker överkommissarien Juha Tuomela inte under stol med att han tycker att en bältessäng i vissa fall kunde vara ett fungerande alternativ.

- I Helsingfors och på annat håll finns det fall där bältessängen skulle vara det bästa alternativet, också sett ur den fastbundnas perspektiv, säger Tuomela.

Varför har sängen då inte tagits i bruk om ni anser att den i vissa fall skulle vara det bästa redskapet?

- Jag tror att det handlar om att Helsingfors har större resurser än på annat håll i landet. Också den egna hälsovårdspersonalen vid polishäktet påverkar, säger Tuomela.

Polishäktet i Esbo är den enda polisinrättningen i Finland där en bältessäng har varit i bruk. Dessutom har polisinrättningarna i Uleåborg och Seinäjoki haft planer på att ta i bruk en bältessäng.

Läs mera:

Polishäktet i Esbo prickas för bältessäng – människor binds fast med ansiktet nedåt

Biträdande justitieombudsmannen och Europarådets kommitté för förhindrande av tortyr prickar polishäktet Esbo för att det finns en bältessäng i fängelset. Bältessängen har använts för att binda fast personer i flera timmar med ansiktet nedåt.

Läs också