Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals ungdomar på brandkårsläger i Lovisa

Två deltagare med gula hjälmar på brandkårslägret i Lovisa.
Sammanlagt deltar omkring 320 barn och ungdomar i brandkårslägret i Lovisa. Två deltagare med gula hjälmar på brandkårslägret i Lovisa. Bild: Yle / Stefan Paavola brandkårer,frivilliga brandkårer,läger,Lovisa

På Hästholmens inkvarteringsområde har gräsplanen täckts av tiotals tält. Det är Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund FSB som ordnar sitt årliga ungdomsläger.

Totalt deltar omkring 320 barn och ungdomar i lägret, från föreningar runt om i landet. Dessutom deltar grupper från Sverige.

– Det här är vårt årliga läger som ger ungdomarna möjlighet att träffa medlemmar från andra föreningar och umgås. Förutom brandkårsfärdigheter har de också chansen att lära sig samarbete och att man inte lämnar varandra utan att ta vara på sina kamrater, säger Sabina Holopainen som är lägerchef.

Sabina Holopainen
Sabina Holopainen är lägerchef och håller här i trådarna under morgonens flagghissning. Sabina Holopainen Bild: Yle / Stefan Paavola brandkårer,frivilliga brandkårer

Mångsidiga aktiviteter

Årets lägertema är äventyr. Enligt Roger Roos som är förbundsdirektör på FSB är det mycket annat än släckning av bränder på programmet.

Roger Roos
Roger Roos är förbundsdirektör på FSB. Roger Roos Bild: Yle / Stefan Paavola brandkårer,frivilliga brandkårer

– Det handlar om säkerhet överlag, de får lära sig bland annat första hjälpen och de får undervisning i säkerhet i hemmet så det är ett mycket mångsidigt program. Men en del handlar det förstås om släckningsarbete, säger Roos.

Krävande uppgifter

Bland deltagarna finns det ett gäng som deltar i den så kallade Action-kursen. Till den hör de äldre deltagarna och de får ta itu med mer krävande uppdrag, ofta av fysisk karaktär.

– I går hade vi paddling och så gick vi ungefär 25 kilometer. Det var ganska tufft, säger Julia Karlsson. Hon och Vilma Sjöström är från Pargas frivilliga brandkår och deltar i Action-kursen.

Julia Karlsson och Vilma Sjöström
Julia Karlsson och Vilma Sjöström är två av deltagarna i Action-kursen på lägret. Julia Karlsson och Vilma Sjöström Bild: Yle / Stefan Paavola brandkårer,frivilliga brandkårer,Lovisa

– Det var tungt men värt det. Vi har en bra grupp och hjälptes åt för att klara av det, säger Sjöström.

Båda uppskattar gemenskapen brandkårsverksamheten ger. Vissa förhoppningar att omvandla hobbyn till en yrkesbana finns också.

– Jag har ännu ingen aning om hur det kommer bli men jag hoppas att kunna fortsätta inom brandkåren, det är väldigt roligt, säger Sjöström.

Pojke i brandkårsdräkt framför ett tält.
Brandkårslägret ger medlemmar från olika brankårsföreningar en chans att träffas och umgås. Pojke i brandkårsdräkt framför ett tält. Bild: Yle / Stefan Paavola brandkårer

Under eftermiddagen på tisdagen åkte Action-kursen ut för att åka båt och öva sig på yträddning.

Tid för att slappna av och ha roligt finns det ändå. Under tisdagkvällen ordnades talangafton och disco. Lägret avslutas lördag den 7 juli.

Flagghissning under brandkårslägret i Lovisa.
Varje morgon hissas flaggor på lägret. Flagghissning under brandkårslägret i Lovisa. Bild: Yle / Stefan Paavola brandkårer,frivilliga brandkårer