Hoppa till huvudinnehåll

Kim Gustafssons Madame de la Menopaux är konferencier på Borgå Pride

Skådespelare Kim Gustafsson från gaykören Out 'n Loud
Kim Gustafsson ska vara konferencier på Borgå Pride. Skådespelare Kim Gustafsson från gaykören Out 'n Loud Bild: Yle/Ted Urho out n loud

I år ordnas en Pride-festival för första gången i Borgå. Den 19 augusti blir det regnbågsparad, musik och dragshow.

- Jag kan ju lugnt säga att då jag gick på högstadiet och kom med buss från Pellinge varje dag så såg jag inte framför mig att det någonsin skulle bli Pride i Borgå, säger Kim Gustafsson.

Han tycker det var på tiden att också Borgå får ett eget pride-evenemang.

- Det här är ju helt otroligt häftigt och tufft!

Dragshow av Borgåmått

Gustafsson som är skådespelare och dragartist ska vara konferencier på evenemanget.

- Det känns jättebra, det känns rätt på något vis. Jag är jätteglad över att jag ombads göra det här. Lite spännande är det ju också.

Kim Gustafsson som Madame de la Menopaux
Madame de la Menopaux. Kim Gustafsson som Madame de la Menopaux Bild: Anna Af Enehielm kim gustafsson

Personen på scen är ändå inte Gustafsson utan hans alter ego Madame de la Menopaux.

- Hon är en kosmopolitisk före detta stjärna som tycker väldigt mycket om champagne. Hon har varit överallt och har alltid med sig hälsningar från stora världen. Resten får ni se sedan, det blir en dragshow av Borgåmått!

Spektakel

Elin Blomqvist som är en av arrangörerna utlovar ett stort spektakel med både dragshow och musik.

- Vi kommer att börja med en parad genom stadens centrum som tar lite under en timme. Förhoppningsvis får vi mycket folk och många olika organisationer med.

Kim Gustafsson och Elin Blomqvist funderar ut vilken rutt prideparaden i Borgå kommer att ta
Kim Gustafsson och Elin Blomqvist funderar ut vilken rutt prideparaden i Borgå kommer att ta. Kim Gustafsson och Elin Blomqvist funderar ut vilken rutt prideparaden i Borgå kommer att ta Bild: Yle/ Mira Bäck Kim Gustafsson,Elin Blomqvist

Efter paraden blir det samling i stadsparken för att lyssna på musik och några tal.

- Det blir dunderkalas och en fin fest.

Alla programpunkter är inte färdiga ännu, men åtminstone några artister är redan ombord.

Förutom Kim Gustafsson har också Borgårockaren Lee Angel lovat spela pro bono.

Lee Angel
Lee Angel ska spela på evenemanget. Arkivbild. Lee Angel Bild: Yle / Camilla Fagerholm lee angel

- Sedan hoppas vi få se både stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander och stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen leda paraden eller annars vara med på ett hörn. Vi önskar också att stadsdirektören ska delta, säger Blomqvist.

Arrangörerna tänker se till att det också finns åtminstone en artist som spelar musik riktad till barnfamiljer. Efter programmet i parken ska kvällen fortsätta med mellanprogram och efterfest, men det är inte ännu klart var och hur.

Kvinnoparlamentet

Det är den nyligen samlade gruppen för Borgåpolitiker, kvinnoparlamentet, som tagit initiativet tillsammans med Luckan vid Kulturhuset Grand.

Kvinnoparlamentet är ett forum där kvinnliga politiker kan samlas och stöda varandra över partigränser. De hade sin första träff på tisdagen. Då stod ordnandet av Borgå Pride på agendan.

Kvinnoparlamentet har möte.
En del av Kvinnoparlamentet samt Luckans representant planerar Pride. Från vänster Luckans Nadina Vihinen, Elin Blomqvist, Hanna Kähkönen, Anette Karlsson, Laura Karén, Riitta Ahola och Tuuli Hirvilammi. Kvinnoparlamentet har möte. Bild: Yle/ Mira Bäck Elin Blomqvist,Anette Karlsson,Kvinnoparlamentet

- Jag har fått höra att det här inte kommer att gå att genomföra på så här kort tid, men efter det här mötet känns det jättebra. Alla bitar föll på plats, säger Elin Blomqvist. Hon sitter i Borgå stadsfullmäktige och i stadsstyrelsen.

Arrangörerna önskar att så många lokala föreningar och organisationer som möjligt vill vara med. Den som är intresserad kan ta kontakt med Elin Blomqvist via e-postaddressen elin@elinblomqvist.fi eller Anette Karlsson på anette.h.karlsson@gmail.com.