Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiskt statsbolag köper åländsk fiskodling

Bassänger inne i en fabrik.
Den landbaserade fiskodlingen på Åland säljs nu till Kina. Bassänger inne i en fabrik. Bild: Owe Sjöblom, Ålands Radio/TV Åland,fiskodling,fiskodling på land

Den landbaserade fiskodlingen Fifax i Eckerö på Åland säljs till ett statligt kinesiskt bolag. Fifax har utvecklat en ny teknik för miljövänlig fiskodling på land, en teknik som kineserna är intresserade av eftersom efterfrågan på fisk är stor.

På tisdagen släppte det finländska investeringsbolaget Helmet Capital, delägare i Fifax fiskodling i Eckerö, nyheten att hela anläggningen säljs till Kina.

Köparen är China Overseas Smart City Technology Group, helägt av det statliga kinesiska investeringsbolaget China Overseas Holding Group. Bolaget köper samtliga aktier i Fifax.

Löser in anläggningen

Fifax i sin tur köper samtliga aktier i fastighetsbolaget F-fast. F-fast äger själva anläggningen.

Fifax löser också in den del av anläggningens utrustning som ägs av landskapsägda Ålands fastighetsaktiebolag.

Pentti Kulmala är styrelseordförande i Fifax och representerar Helmet Capital. Helmet Capital har genom ett aktieägaravtal rätt att sälja bolaget, trots att man inte är majoritetsägare.

- Vi har hela tiden sagt att vi är med och utvecklar bolaget för att sedan sälja det. Den här affären ger god vinst och jag tror alla aktieägare är nöjda, säger han.

Pentti Kulmala vill inte avslöja försäljningspriset men säger att affären ändå ger en god vinst.

- Ägarna får tillbaka det som de investerat inklusive lån, vilket är drygt 30 miljoner euro, och en god vinst på det, säger Pentti Kulmala.

Fler fiskfabriker

Fifax har utvecklat en ny teknik för miljövänlig fiskodling på land, en teknik som Kina är intresserad av eftersom efterfrågan på fisk är stor.

- Köparna har aviserat intresse att bygga fler fabriker, kanske också på Åland, men i Kina och i andra länder, säger Pentti Kulmala.

Regnbågslax i håv.
Odlad lax från fiskodlingen på Åland. Regnbågslax i håv. Bild: Owe Sjöblom, Ålands Radio/TV Åland,fiskodling på land

Startproblem

Fifax har haft trögt att komma igång. Ännu två år efter produktionsstarten har Fifax inte full produktion.

Bolaget har också haft problem med reningen av processvattnet, men nu byggs som bäst ett nytt externt reningsverk som komplement till de tre som finns i odlingshallarna inne i byggnaden.

IN problem med Kina

Ålands finansminister Mats Perämaa (L) ser inget problem med att det är ett statligt kinesiskt bolag som köper upp Fifax, som stöttats med både investeringsbidrag som satsningar i byggnaderna via landskapsägda Ålands fastighetsaktiebolag.

En person (Mats Perämaa) sitter vid ett skrivbord.
Finansminister Mats Perämaa ser positivt på försäljningen. En person (Mats Perämaa) sitter vid ett skrivbord. Bild: Ulf Weman, Ålands Radio/TV Åland,Ålands landskapsregering,Mats Perämaa,finansminister

- Kina är ju också med och satsar på biobränsle här i landet. Nu blir det förhoppningsvis full fart i anläggningen och arbetsplatserna är garanterade, säger Mats Perämaa.

Inom september skall affären vara klar.

Text: Ulf Weman, Ålands Radio/TV

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes