Hoppa till huvudinnehåll

Ny studie stöder IAAF:s fällda förbud: Kvinnliga friidrottare får enorm fördel av högre testosteronnivå

Caster Semenya
Sydafrikanskan Caster Semenya, som vann OS-guld på 800 meter, är en av idrottarna som skulle drabbas. Caster Semenya Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press semenya,friidrott,Caster Semenya

En ny medicinsk studie visar att kvinnor med högre testosteronnivåer presterar klart bättre i friidrottstävlingar. Nu vill IAAF fälla Cas dom, som förbjöd friidrottsförbundet från att hindra kvinnor att delta i tävlingar.

Den nya studien har publicerats i den ansedda medicinska tidsskriften British Journal of Sports Medicine, och visar att testosteronvärdet de facto har en stor inverkan på idrottsprestationer. Forskarna som bidragit till studien har testat över tusen kvinnliga idrottare i 21 grenar.

Slutsatsen: Ett högre testosteronvärde leder till bättre resultat.

IAAF och IOK försökte tidigare hindra kvinnliga idrottare med för höga testosteronvärden från att delta i tävlingar, ifall de inte genomgick en hormonbehandling för att sänka på testosteronet. Idrottens skiljedomstol satte stopp för förbudet år 2015. Enligt Cas fanns det inte tillräckligt med vetenskapligt bevis för att uppehålla förbudet.

Med andra ord har IAAF fått det bevis man behöver.

– Det handlar om rättviseprincipen. Andra idrottskvinnor med normal testosteronnivå kan uppleva att det är orättvist att de ska få tävla med kvinnor som har förhöjd testosteronnivå, i manlig nivå, säger forskare Angelica Lindén Hirschberg, som är en av forskarna i den internationella studien till SVT Sport.

Upp till fem procent bättre resultat

I studien testade man kvinnor från hela världen. Enligt Lindén Hirschberg kunde man inte fastställa att etnicitet skulle ha haft någon inverkan alls. Istället ger en högre testosteronnivå upp till fem procent bättre resultat.

– Vi fann att de med de höga testosteronnivåerna presterade bättre än de med lägre nivåer. Skillnaden var ungefär tre till fyra och en halv procent. På elitnivå kan en sådan skillnad ha en helt avgörande betydelse om man kommer hamna på prispallen eller inte, förklarar Lindén Hirschberg.

Testosteronnivåerna hos kvinnor ligger normalt på en tio gånger lägre nivå än hos män. I extremfallen, där också idrottaren får maximal fördel, har kvinnorna manliga könskörtlar istället för äggstockar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport