Hoppa till huvudinnehåll

Strand: Inom några år lyckas vi

Joakim Strand
Joakim Strand Bild: Yle/Roger Källman Joakim Strand

- Jag hade väntat mig att Vasa skulle ta sig till slutspurten, säger riksdagsledamot Joakim Strand (SFP). Att svenska Northvolt istället valde att gå vidare med sin fabriksetablering på hemmaplan gör ändå inte att Vasa tappar farten, tvärtom är man nu vassare än någonsin menar Strand.

- Det är helt klart att Vasa var med i spelet på allvar, det märkte man nog då man träffade dem, säger Joakim Strand och hänvisar till ledningen för Northvolt som besökte Vasa i medlet av maj.

Strand trodde starkt på Vasas chanser att ta sig till slutspurten ända tills tisdagens besked att det istället är Västerås och Skellefteå som tävlar vidare i kampen om Northvolts ackumulatorfabrik.

- Det finns garanterat saker i kulisserna i den här processen vi inte känner till, men det har varit en mycket lärorik resa för oss, säger Strand.

Minskar inte chanserna - tvärtom

Före Northvolts besked stack Joakim Strand ut näsan i en intervju för Helsingin Sanomat, där han målade upp framtiden för Vasas energikluster som en motsvarighet till Silicon Valley. För det behövs drivna och vågade satsningar, och bland dem nämner Strand bland annat en bro över Kvarken.

Också efter Northvolts nobb håller Strand fast vid sina visioner.

- Tack vare sparrningen med Northvolt har vi nu fått många av våra egna processer i skick och det ökar chanserna att få hit en eller flera andra aktörer och då menar jag inte enbart Tesla, säger Strand.

Teslas gigafactory är naturligtvis den största fisken i sammanhanget, men enligt Strands visioner skulle energiklustret på några tiotal år kunna växa till det dubbla också utan elbilstillverkarens jättefabrik.

- Det kommer garanterat att komma nyheter om såväl mindre som större etableringar i vår region under de närmaste åren, säger Strand.

Hur avgörande är statens hjälp och stöd i det arbetet?

- Man ska varken förvänta sig för mycket eller skälla på staten i de här frågorna. Vi har kontinuerligt haft en god dialog med den ansvarige ministern Mika Lintilä och tror på fortsatt gott samarbete, men huvudsaken är att staten inte bromsar oss. Vi är vana att göra ganska mycket själva i Österbotten.