Hoppa till huvudinnehåll

Toppsimmare går ihop mot internationella förbundet – bildar egen union

Sarah Sjöström simmar.
Sarah Sjöström är en av medlemmarna i den nya unionen. Sarah Sjöström simmar. Bild: All over press Sarah Sjöström

Flera av världens största simstjärnor går samman mot det internationella simförbundet Fina för att göra sina röster hörda inom sporten.

Det är den ungerska simstjärnan Katinka Hosszu, trefaldig guldmedaljör under OS i Rio, som lanserar den nya unionen för proffssimmare. På sin Facebook-sida skriver hon att "vi är stolta att meddela att med över 30 medlemmar, inklusive 15 olympiska mästare, har den globala föreningen för professionella simmare (Gaps) fötts i dag".

Hosszu skriver vidare att målet är att få fler medlemmar och att lyssna på alla. Gaps ska representera simmarnas intressen, och medlemmarna hoppas på en chans att påverka sportens framtida utveckling.

- Vi förväntar oss nu med rätta att ledarna inom Fina kommer att ge oss en plats vid bordet. Vi förväntar oss att simmare blir behandlade som lika parter. Vi förväntar oss att de sitter ner och börjar prata med oss. Vi förväntar oss att de kommer att lyssna på de professionella simmarnas röst och att vi har något att säga till om i viktiga beslut om vår sports framtid, skriver Hosszu.

Ungerskan har tidigare varit kritisk mot den nya begränsningen angående individuella starter i ett mästerskap, som Fina inför VM satt till fyra. Hon har också kritiserat förbundet för att ha restriktiva regler kring personliga sponsorer.

I den nya fackföreningen finns bland andra den svenska stjärnan Sarah Sjöström, japanen Hagino Koszuke samt amerikanarna Katie Meili och Conor Dwyer

Text: FNB-TT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport