Hoppa till huvudinnehåll

Tvättar du bilen hemma? Det här bör du veta för att inte bryta mot lagen

Biltvätt på sommaren.
Se till att inte vattnet läcker ut i vattendrag då du tvättar bilen. Biltvätt på sommaren. Bild: Mostphotos bilar,tvätt och rengöring,Biltvätt

Att tvätta bilen på egen gård är väl lika självklart som allemansrätten? Allemansrätten har restriktioner och precis så är det också då du tvättar bilen.

Kommunernas miljöbestämmelser påverkar var och hur du får tvätta bilen. Reglerna kan variera smått från kommun till kommun, men de här fem punkterna är universella.

1. Använd aldrig lösningsmedel

Lösningsmedel är miljögifter som ackumuleras i naturen. Då du tvättar bilen hemma bör du använda tvättmedel som bryts ner i naturen av sig själv.

Lösningsmedel används vid biltvätt för att de är väldigt effektiva. Det betyder att så gott som all smuts lossnar med dem, men ifall din bil är så smutsig att den behöver lösningsmedel ska du föra den till ett tvätteri.

Kom ihåg att också läsa på flaskan vad ditt tvättmedel innehåller för att säkerställa dig om att det bryts ned i naturen.

2. Lämna skyddsavstånd till brunnen och vattendrag

Eftersom du använder tvättmedel som allt som oftast innehåller kemikalier vill du kanske inte ha tvättvattnet i dricksglaset nästa dag.

Det kanske säger sig självt att man inte ska tvätta bilen ovanför dricksvattenbrunnen, men du är också skyldig att se till att vattnet som används vid biltvätt inte hamnar i en dagvattenbrunn eller i öppet vatten som sjöar och hav.

En bra tumregel är att hålla sig åtminstone 50 meter från öppet vatten då man tvättar bilen så att vattendraget inte skadas.

En man tvättar bilen vid ett ställe ämnat för biltvätt.
Om du tvättar bilen ofta är det förbjudet att göra det hemma varje gång. En man tvättar bilen vid ett ställe ämnat för biltvätt. Biltvätt,bilar

3. Husbolaget bestämmer om du får tvätta bilen på gården

Det är inte direkt olagligt att tvätta bilen på gården i rad- och höghus, men husbolaget har all rätt att förbjuda biltvätt.

Säg att ett husbolag har hundra bilplatser och om alla vill tvätta bilen några gånger per sommar så börjar biltvättandet tära på omgivningen. Dessutom ska man inte glömma att vatten kostar, oavsett om det är husbolaget eller inneboende som betalar vattnet.

4. Det är förbjudet att tvätta på gatan!

Vad du än gör så tvätta inte bilen på gatan. Redan tidigare nämndes det att vattnet från biltvätten inte får läcka ut i öppet vatten eller i kanaler för regnvatten.

Om du tvättar bilen på gatan hamnar ditt vatten genom regnbrunnarna till närliggande sjöar. Tänk att dina biltvättskemikalier är i samma vatten som dina barn simmar i.

5. Tvätta bilen endast då och då

Det är inte tillåtet att hela tiden tvätta bilen hemma för då belastas naturen för mycket. Om du tvättar bilen väldigt ofta lönar det sig att göra det på ställen som är ämnade för biltvätt eller helt enkelt föra bilen och tvättas.

Då hamnar inte ditt smutsvatten med kemikalier i naturen, utan det filtreras och renas innan det rinner tillbaka ut i naturen.

Källa: Yle Uutiset. Orginaltexten Saako auton pestä omalla pihalla? - Ei välttämätta är skriven av Riina Kasurinen.