Hoppa till huvudinnehåll

VM: Jyrki Järvilehto i rullstol efter svår kartingolycka

Jyrki Järvilehto inför FM-serien i karting 2017.
Jyrki Järvilehto får förlita sig på hjälp av familjen den närmaste tiden. Jyrki Järvilehto inför FM-serien i karting 2017. Bild: Yle/Mikael Oivo JJ Lehto

Den före detta F1-föraren Jyrki Järvilehto är fortfarande rullstolsburen efter en svår kartingolycka i maj. Höger axel och knä hängde löst efter olyckan, berättar Järvilehto i tidningen Vauhdin Maailma.

Jyrki Järvilehto – eller JJ Lehto – återvände till racerbanorna tidigare i år efter en tolv år lång paus, som kartingförare.

– Det är kul att komma tillbaka och uppleva den här kulturen på nytt. Det blir intressant att se hur den har förändrats, sade Järvilehto till Yle Sporten i april.

Kartingcomebacken blev svår.

I slutet av maj kraschade Järvilehto i en FM-tävling i Vanda. Järvilehto uppges ha kört mellan 80 och 90 kilometer i timmen då han kraschade under tidskvalet. Tävlingen avbröts efter kraschen.

Michael Schumacher och JJ Lehto var stallkamrater på Benetton säsongen 1994.
JJ Lehto var tidigare stallkamrat med Michael Schumacher. Michael Schumacher och JJ Lehto var stallkamrater på Benetton säsongen 1994. Bild: All Over Press Michael Schumacher,JJ Lehto

Operation och rehabilitering

Järvilehto är kolumnist för Vauhdin Maailma och berättar om olyckan och skadorna i det senaste numret.

– Genast efter kraschen visste jag att det inte var frågan om en liten olycka. Så mycket har jag skadat min kropp tidigare. Höger axel och knä hängde löst och på sjukhuset bekräftades mina farhågor, det var en svår krasch.

Järvilehto berättar att man måste bygga upp knät och axeln på nytt. Axeln har redan opererats och en knäoperation väntar. Eftersom knät fortfarande var svullet en månad efter kraschen fick man skjuta upp operationen.

Jyrki Järvilehto inför FM-serien i karting 2017.
Järvilehto var med om en omtalad båtolycka år 2010 i Raseborg. Järvilehtos vän dog i olyckan. Jyrki Järvilehto inför FM-serien i karting 2017. Bild: Yle/Mikael Oivo JJ Lehto

Är i stort behov av familjens hjälp

Just nu är Järvilehto rullstolsburen och kommer att fortsätta vara det under inledningen av rehabiliteringsperioden.

Järvilehto tackar sin lyckliga stjärna att han inte skadade huvudet i kraschen.

– I en sådan här situation uppskattar man stunderna då man är frisk och kan röra sig normalt. Nu måste jag reservera otroligt mycket tid för allting och är i stort behov av familjens hjälp.

Järvilehto ifrågasätter säkerhetsarrangemangen i tävlingen och tror att arrangören har en del att tänka på.