Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler asiatiska turister besöker Åbo

Kinesiska turister i Finland
Arkivbild. Kinesiska turister i Finland Bild: Kai Jaskari / YLE turism,turister

Det ökade utbudet av direktflyg från Asien till Finland har bidragit till fler asiatiska turister i Åbo. Men det saknas någon som kan guida på kinesiska och koreanska.

Åbo-guiden Jouni Elomaa guidar asiatiska turister i Åbo. Han har sett en ökning i antalet asiatiska turister som besöker staden. Enligt honom är det främst Finnairs direktflyg från flera ställen i Asien som bidragit till ökningen.

Jouni Elomaa guidar oftast på japanska men även ibland på engelska för kineser och koreaner eftersom det saknas en guide som behärskar kinesiska och koreanska. Enligt honom är det allt fler kineser och koreaner som reser i grupp till Finland och Åbo.

- Reseledarna brukar fungera som tolk när jag guidar på engelska åt koreaner och kineser. Men oftast är reseledarna inte heller så bra på engelska så det är svårt.

Naturen attraherar

Kineser och koreaner tycker om att shoppa. Mumin och Marimekko lockar de japanska turisterna. Men det finns också annat som intresserar enligt Jouni Elomaa.

- Det som är ännu viktigare är finländsk design, arkitektur och natur. Många asiater kommer från en väldigt urban och trång miljö medan det här i Finland finns mer öppen natur och frid.

Besöker Unescos världsarv

Japanska turister brukar resa året runt till Finland. Sommartid är det speciellt Unescos världsarv som lockar många japaner

- Japanska turister besöker bland annat gamla trästaden i Raumo och Sveaborg, men även Pemar sjukhus. Därför är det viktigt att också få med Pemar sjukhus i Unescos världsarvslista för att locka fler japaner dit.

Läs också