Hoppa till huvudinnehåll

Flockar med tiotals vildkatter allt vanligare

Katt i Villa Lilius trädgård i Hangö.
Arkivbild. Katt i Villa Lilius trädgård i Hangö. Bild: Yle/Cristopher Marins Irmelin Sandman Lilius (Författare),hangö öppna trädgårdar,Hangö,katt

En stor mängd ickesteriliserade katter rör sig fortfarande fria trots att djurskyddsföreningar länge försökt upplysa folk om konsekvenserna. Flockar med upp till hundra vildkatter uppstår därför på landsbygden.

Sådana här kattpopulationer är vanliga främst vid övergivna ladugårdar. I Österbotten är dessutom kattflockar som lever i närheten av pälsfarmer ett litet problem enligt Vasaregionens djurskyddsförening.

Inte för själva farmaren, men med tanke på den ökade vildkattspopulationen.

- Katterna har lättillgänglig föda där och pälsfarmarna har nytta av katterna då de håller mus- och råttpopulationen i schack. Men de förökar sig hejdlöst eftersom ingen steriliserar dem, konstaterar Suvi Mäkelä på Vasaregionens djurskyddsförening.

Gamla myter bakom folks ovilja att sterilisera katten

Många kattägare låter bli att sterilisera katten och enligt Mäkelä finns det många gamla myter som ligger bakom oviljan att sterilisera katten.

- Förr i tiden tog man på landsbygden ofta katter för att ta hand om mus- och råttproblemet och många trodde att om man steriliserar katten så blir den lat och vill inte jaga. En annan gammal myt är att en honkatt måste föda åtminstone en kull för att vara en bra muskatt.

Mäkelä vill påminna folk som funderar på att ta en katt att den inte är något lätt husdjur.

- Den är dyr i drift och man måste komma ihåg att sköta om, mata, avmaska och även kastrera katten i ett så tidigt skede som möjligt.

Varje år får katthem, som ofta fungerar med frivilliga krafter, ta emot en stor mängd övergivna katter och i naturen födda vilda katter. Och det är inte lätt att hitta ett nytt hem för djuren.

- Ungar som kommit till katthemmen i ett tidigt skede hinner bli vana med människor och därmed också tama, men lite äldre katter har svårt att hitta ett nytt hem.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten