Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingarnas väg till Europa går nu genom Libyen

En flyktingbåt kantrar utanför Libyens kust onsd. 25.5.2016
En flyktingbåt kantrar utanför Libyens kust i maj. En flyktingbåt kantrar utanför Libyens kust onsd. 25.5.2016 Bild: EPA/ITALIAN NAVY flyktingar,migranter,asylsökande (process),drunkning,Medelhavet,Libyen,Italien,marinen,FN:s flyktingkommissariat

Rapporter om kroppar som spolas upp på Libyens stränder och italienska myndigheter som hotar att stänga landets hamnar är delar av en större trend. Sjövägen mellan de två länderna har blivit den populäraste vägen till Europa.

I flera år har människorättsorganisationer varnat om de omänskliga förhållandena i Libyen. Migranter som försöker ta sig till Europa riskerar att bli misshandlade, våldtagna och dödade av såväl människosmugglare som av libyska myndigheter.

Libysk kustbevakning räddade afrikanska migranter från Medelhavet 26.5.2017.
Libysk kustbevakning beskylls för att ha rånat och misshandlat migranter som vill ta sig till Europa. Libysk kustbevakning räddade afrikanska migranter från Medelhavet 26.5.2017. Bild: STR sjöbevakningssektioner,libyen

Instabiliteten och bristen på kontroll har bidragit till att den populäraste rutten för migranter som vill ta sig till Europa idag går via Libyen.

Samtidigt har också de personer som en gång migrerade till Libyen från andra afrikanska länder i hopp om ett bättre liv börjat ge sig av mot Europa.

Italien kräver avlastning

Det har lett till att Italien i år fått ta emot nästan 84 000 migranter.

Över 2 000 personer har dessutom drunknat under den farliga resan från Libyen till Italien. Något som de otaliga kroppar som har spolats upp på Libyens stränder den senaste tiden vittnar om.

Italien har vädjat till de övriga EU-länderna om hjälp och har även hotat att inte låta hjälporganisationer lägga till i landets hamnar om de länderna vägrar dra sitt strå till stacken.

Under torsdagen samlas EU:s migrationsministrar för att diskutera hur omfördelningen av migranterna inom EU ska skötas.

Under årets första sex månader har Italien tagit emot 85 000 migranter.
Av de 100 000 migranter som tagit sig till Europa i år har 84 000 kommit till Italien. Under årets första sex månader har Italien tagit emot 85 000 migranter. Bild: ORIETTA SCARDINO migranter,italien

EU försöker men kritiseras

EU försöker redan nu begränsa den mängd migranter som tar sig från Libyen till Europa, genom att samarbeta med libyska myndigheter.

Flera organisationer har uttryckt sin oro över EU:s myndighetssamarbete eftersom libyska myndigheter också anklagas för att misshandla migranter.

Caroline Bach, talesperson i Nordeuropa för FN:s flyktingorgan UNHCR, säger att organisationen har lagt fram ett eget förslag för att hjälpa migranter.

- Vi föreslår att man som flykting ska kunna söka asyl genom ett gemensamt asylsystem som EU lägger upp i olika länder som ligger närmare de länder där människor flyr från. Så man inte ska behöva resa hela vägen till Europa för att söka asyl.

Sättet som EU idag hanterar krisen på kommer att avgöra vilken värld vi lever i.― Caroline Bach, UNHCR

Österrike hotar skärpa gränskontrollerna

Under tisdagen meddelade Österrike att landet kan komma att skärpa gränskontrollen mellan Österrike och Italien.

Landet flyttade fyra bepansrade fordon till gränsen, för att hindra eventuella migranter att ta sig till Österrike. Hittills har det inte skett en ökning i antalet migranter som kommit till Österrike.

Utrikesminister Sebastian Kurz, som ställer upp i det österrikiska riksdagsvalet i oktober, menade ändå att EU ska veta att Österrike är redo att skydda sin gräns vid behov.

Caroline Bach vid UNHCR säger att det nu krävs solidaritet av EU-länderna. Om alla tagit på sig ansvaret för de migranter som kommit till Europa hade Italien och Grekland inte befunnit sig i den situation de är i nu, menar hon.

- Sättet som EU idag hanterar krisen på kommer att avgöra vilken värld vi lever i, om vi bygger politik på rädsla och att stänga människor ute eller om vi tror på solidaritet och mänskliga rättigheter.

Källor: Yle, AFP