Hoppa till huvudinnehåll

Kallt vatten ställer till det för simskolan

Simskolebarnen går i vattnet hand i hand.
Simskolebarnen går i vattnet hand i hand. Simskolebarnen går i vattnet hand i hand. Bild: Yle/Lina Frisk bläsnäs simstrand

På grund av den sena våren och islossningen är ytvattnet tydligt kallare än det vanligtvis brukar vara i början av juli. Folkhälsans simskola vid Mustfinn simstrand var tvungen att byta strand eftersom vattnet var för kallt.

Det blåser hårt och duggregnar på Bläsnäs simstrand i Pargas. Ändå är stranden snart full av ivriga simskolebarn redo att hoppa i vattnet. Folkhälsans simskolelärare Anton Ristimäki är nöjd över att alla barn vågat sig i vattnet i alla fall en gång.

- Vattnet är ganska kallt. Det är 15 grader här, precis den tillåtna temperaturen. Det var meningen att vi skulle ha en simskola också i Mustfinn men där var vattnet för kallt, säger Ristimäki.

Simskolebarnen samlas på stranden.
Simskolebarnen samlas på stranden. Simskolebarnen samlas på stranden. Bild: Yle/Lina Frisk simundervisning,bläsnäs simstrand

Simskoledeltagarna Isabella Kallinen och Ida Sjöblom tycker om att vara på simskolan. Men de båda instämmer att vattnet är en aning för kallt.

- Vi vågade vara i vattnet hela den stunden då man skulle. Man måste dyka först, sen simmar man en stund och då känns det varmare, säger Kallinen.

Ida Sjöblom och Isabella Kallinen.
Ida Sjöblom och Isabella Kallinen. Ida Sjöblom och Isabella Kallinen. Bild: Yle/Lina Frisk Ida Sjöblom
Alex Skärström, Edson Skärström, Harriet Skärström och My Skärström.
Alex Skärström, Edson Skärström, Harriet Skärström och My Skärström. Alex Skärström, Edson Skärström, Harriet Skärström och My Skärström. Bild: Yle/Lina Frisk simskola

- Det jobbigaste med kallt vatten är att man inte vågar röra på sig, säger Sjöblom.

Edson Skärström är däremot inte rädd för havsvattnet.

- Det är roligt. Vattnet är varmt, säger Skärström.

För kallt vatten en hälsorisk

Folkhälsans simskolor har en gräns på 15 grader. Ifall vattnet är kallare än det, ordnas inte simskolan. På Mustfinn simstrand var vattentemperaturen endast 13 grader. Därför var simskolan tvungen att flyttas till Bläsnäs.

- Vi har den här gränsen på grund av risken för hypotermi. Småbarn kan få alldeles för kallt ifall de är en lång stund i för kallt vatten. Det är en hälsorisk, säger Ristimäki.

Simskolelärare Anton Ristimäki uppmuntrar barnen att våga sig i vattnet.
Simskolelärare Anton Ristimäki uppmuntrar barnen att våga sig i vattnet. Simskolelärare Anton Ristimäki uppmuntrar barnen att våga sig i vattnet. Bild: Yle/Lina Frisk bläsnäs simstrand

De som går i simskolan på Bläsnäs simstrand den här veckan är mellan 5 och 10 år. Barnen är indelade i två olika grupper, en med 13 deltagare och en med 17. Trots det kalla vattnet har barnen varit modiga, enligt Ristimäki.

- Första dagen gick det bra. Nu andra dagen när det regnar har det varit svårt att locka barnen i vattnet. Men om man har en bra attityd och leker med dem så vågar de sig i.

Han säger att de brukar vara i vattnet mellan 15 till 20 minuter per gång.

- I början är de såklart lite kallt. Men när de rör på sig blir de vanare. När de kommer upp från vattnet försöker vi genast få på dem nya kläder och springa omkring för att få upp värmen. Det viktigaste är att de inte sen står stilla.

Barnen i simskolan simmar i vattnet.
Om man rör på sig mycket får man inte så kallt. Barnen i simskolan simmar i vattnet. Bild: Yle/Lina Frisk simskolor

Eftersom man måste begränsa tiden i vattnet, lider inte undervisningen?

- Såklart skulle det vara bra att ha undervisningen i en simbassäng. Men samtidigt är det viktigt att de vänjer sig vid havsvattnet. Om man till exempel faller ur båten är känslan av havsvatten inte helt obekant.